Η θρησκεία στην Ευρώπη έχει σημαντική επιρροή στη σημερινή κοινωνία καθώς επηρεάζει την τέχνη, τον πολιτισμό, τη φιλοσοφία και το δίκαιο μιας χώρας. Η μεγαλύτερη και πιο κοινή θρησκεία στην Ευρώπη για τουλάχιστον 1500 χρόνια παραμένει ο Χριστιανισμός. Μπορούμε να τον διαχωρίσουμε σε τρεις βασικές κατηγορίες. Τον Ρωμαϊκό Καθολικισμό, τον Προτεσταντισμό και τον Ορθόδοξο Χριστιανισμό.

Τα ποσοστά των Μουσουλμάνων εντός της ΕΕ αυξάνονται με τον καιρό, κυρίως λόγω της μετανάστευσης κατοίκων από χώρες της Ασίας και της Αφρικής. Το 2006 υπολογίσθηκε ο πληθυσμός των Μουσουλμάνων στην Ευρωπαϊκή Ένωση στον αριθμό των 16 εκατομμυρίων ανθρώπων. Η Γαλλία θεωρείται το κράτος με τον μεγαλύτερο ισλαμικό πληθυσμό στην ΕΕ, καθώς το 10% του συνολικού πληθυσμού είναι Ισλαμιστές. Η πλειοψηφία του πληθυσμού της Αλβανίας, του Κοσσόβου, του Αζερμπαϊτζάν, της Τουρκίας και του Καζακστάν που ανήκουν γεωγραφικά στην Ευρώπη, είναι Μουσουλμάνοι.

Ο Ιουδαϊσμός είναι μια ακόμη θρησκεία που συναντάται αρκετά συχνά στη γηραιά ήπειρο. Το 2002 ο εβραϊκός πληθυσμός στην Ευρώπη υπολογίστηκε γύρω στο 1 εκατομμύριο, συμπεριλαμβανομένων 519,000 στη Γαλλία και 273,500 στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ωστόσο, σχετική δημοσκόπηση του 2010 έδειξε ότι περίπου ένα 21% των πολιτών της ΕΕ θεωρεί τη θρησκεία σημαντική. Υπάρχει ένας αυξανόμενος αριθμός αθεϊσμού τα τελευταία χρόνια στον συνολικό πληθυσμό της ΕΕ, με χαμηλή προσέλευση στις εκκλησίες στα πιο πολλά κράτη. Πιο συγκεκριμένα μονάχα ένα 51% πιστεύει στον Θεό, ένα 26% πιστεύει σε κάποιο πνεύμα ή κάποια δύναμη ζωής, ενώ ένα 20% δεν έχει καμία μορφή πίστης. Η χώρα που βρίσκεται στην πρώτη θέση σχετικά με το μέγεθος πίστης με βάση τη δημοσκόπηση είναι η Μάλτα με ποσοστό 94% του πληθυσμού της να πιστεύει. Ακολουθεί η Ρουμανία, η Κύπρος, και στην τέταρτη θέση η Ελλάδα με ποσοστό 79%. Στην τελευταία θέση βρίσκεται η Τσεχία με μονάχα ένα 16% του πληθυσμού να είναι θρήσκο.