Μια μελέτη υποδεικνύει ότι η θεωρία της δολοφονίας του JFK στον «λόφο του γρασιδιού» είναι ψεύτικη.

Οταν ο μόδιστρος Abraham Zapruder έφερε την κάμερά του για να δει την αυτοκινητοπομπή του προέδρου John F. Kennedy να περνάει από την Dealey Plaza στο Ντάλας στις 22 Νοεμβρίου 1963, δεν μπορούσε ποτέ να υποψιαστεί ότι θα γινόταν μάρτυρας μιας δολοφονίας – ή ότι η οικιακή του ταινία θα γινόταν μια από τις πιο πολυπαρατηρημένες και εξεταζόμενες ταινίες όλων των εποχών. Ακόμα και σήμερα, η ταινία Zapruder θεωρείται αποδεικτικό στοιχείο σε αμέτρητες θεωρίες συνωμοσίας σχετικά με το ποιος πυροβόλησε τον πρόεδρο.

Το φιλμ χρησιμοποιήθηκε ως αποδεικτικό στοιχείο στην υπόθεση εναντίον του Λι Χάρβεϊ Οσβαλντ, ο οποίος πυροβόλησε τον Κένεντι από το παράθυρο του έκτου ορόφου στην αποθήκη σχολικών βιβλίων του Τέξας. Οταν η Επιτροπή Γουόρεν εξέδωσε την έκθεσή της για τη δολοφονία το 1964, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο Οσβαλντ είχε πυροβολήσει τον πρόεδρο από πίσω.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Helios επιβεβαιώνει αυτό το συμπέρασμα. Ο Nicholas Nalli, ανώτερος ερευνητής της IMSG, Inc. δημιούργησε ένα μοντέλο της μηχανικής του ίδιου του τραύματος από τον πυροβολισμό για να εξηγήσει από πού μπορεί να προήλθε η σφαίρα.

Οταν ο Nalli μελέτησε το φιλμ Zapruder, παρατήρησε ότι το κεφάλι του προέδρου έσπασε προς τα εμπρός τη στιγμή που η σφαίρα χτύπησε το κρανίο του. Αυτό, υπέθεσε, σήμαινε ότι ο πρόεδρος είχε πυροβοληθεί από πίσω.

Πλήθος πληροφοριών σχετικά με το έγκλημα ήταν δημόσιες εδώ και χρόνια και ο Nalli άντλησε από αυτό το πηγάδι δεδομένων για να δημιουργήσει ένα μοντέλο των φυσικών διεργασιών του τραύματος από πυροβολισμό. Το μοντέλο του Nalli έλαβε υπόψη του πράγματα όπως η μάζα και η ταχύτητα της σφαίρας και οι μετρήσεις. Συνδύασε αυτές τις πληροφορίες με την ταχύτητα κλείστρου του φιλμ που κατέγραψε τον πυροβολισμό. Στη συνέχεια, το μοντέλο υπολόγισε πώς θα ενεργούσε η σφαίρα όταν εισήλθε στο κρανίο του προέδρου Κένεντι, αν προερχόταν από πίσω.

Επιβεβαίωσε τη θεωρία του Nalli – και δείχνει ότι είναι απίθανο ο πρόεδρος να πυροβολήθηκε από τον «λόφο του γρασιδιού» μπροστά του.

«Οι αντιδράσεις του προέδρου αμέσως μετά την πρόσκρουση του βλήματος ήταν σωματικά συμβατές με τραύμα από πυροβόλο όπλο που προκλήθηκε από σφαίρα στρατιωτικού τυφεκίου Carcano υψηλής ενέργειας που εκτοξεύτηκε από την περιοχή της αποθήκης σχολικών βιβλίων στο Τέξας», γράφει ο Nalli.

Οταν ο πρόεδρος πυροβολήθηκε, λέει, το κεφάλι του Κένεντι εξερράγη, όπως δείχνει τόσο παραστατικά η ταινία. Το μοντέλο του Nalli δείχνει ότι το τραύμα δεν ήταν εκεί που εξήλθε η σφαίρα, αλλά εκεί που εισήλθε. Καταδεικνύει ότι σχηματίστηκε μια προσωρινή κοιλότητα μέσα στους μαλακούς ιστούς του προέδρου, καθώς η ορμή και η κινητική ενέργεια της σφαίρας έπεσε στο κρανίο του, με αποτέλεσμα το κεφάλι του να σπάσει προς τα εμπρός.

Με βάση το μοντέλο του, ο Nalli πιστεύει επίσης ότι η θεωρία ενός δεύτερου δράστη και η θεωρία ότι ο πρόεδρος πυροβολήθηκε από σφαίρες κοίλης αιχμής ή μαλακής αιχμής είναι επίσης απίθανες. Οχι μόνο δεν βρέθηκαν ποτέ τέτοιες σφαίρες, γράφει, αλλά οι κινήσεις του κεφαλιού του Κένεντι συνάδουν μόνο με πυροβολισμό από πίσω.

Ο Nalli δεν είναι ο πρώτος που χρησιμοποιεί τη φυσική για να μοντελοποιήσει την τροχιά της σφαίρας – το τραύμα στο κεφάλι και η βαλλιστική καλύπτονται διεξοδικά στην έκθεση Warren. Αλλά, γράφει ο Nalli, το μοντέλο του είναι μοναδικό στο ότι εστιάζει στην κίνηση του κεφαλιού του προέδρου προς τα εμπρός μετά τον πυροβολισμό του.

«Το φιλμ Zapruder δείχνει τον πρόεδρο Κένεντι να πυροβολείται από πίσω και όχι από τον διαβόητο λόφο του γρασιδιού, γεγονός που επιβεβαιώνει τα επίσημα ευρήματα της αυτοψίας», αναφέρει ο Nalli σε ανακοίνωσή του. «Αυτό είναι το μοναδικό καυτό όπλο’στην ταινία».