Η συλλογή γραμματοσήμων είναι η πράξη της συλλογής παλαιών και νέων γραμματοσήμων για διασκέδαση ή μελλοντική επένδυση. Μπορεί να είναι ένα ωραίο χόμπι για κάθε άτομο.

Πώς να ξεκινήσετε τη συλλογή

Μια εξαιρετική στρατηγική για αρχάριους είναι να γράψετε τα αγαπημένα σας θέματα όπως:  άνθρωποι, κτίρια, ιστορία, τέχνη και αθλητισμός μεταξύ άλλων κοινών θεμάτων. Τότε πρέπει να αρχίσετε να αποθηκεύετε γραμματόσημα από τις επιστολές, τις κάρτες σας και τα πακέτα. Εάν δεν λαμβάνετε πολλά μηνύματα θα μπορούσατε να αρχίσετε να συλλέγετε γραμματόσημα από φίλους και συγγενείς. Είναι επίσης επιτακτική ανάγκη να εξοικειώσετε τον εαυτό σας με διαφορετικά είδη γραμματοσήμων.

Τα γραμματόσημα έχουν τετράγωνο σχήμα και είναι λιγότερο από μια ίντσα μεγάλα. Είναι τυπωμένα σε μεγάλο αριθμό και έτσι είναι εύκολο να βρεθούν.

Αν θέλετε πρώτα να συλλέξετε μεγάλα και πολύχρωμα είδη, δοκιμάστε τα αναμνηστικά. Λόγω εκτύπωσης σε μικρότερα ποσά είναι δύσκολο.  Αυτά τα γραμματόσημα είναι εικονικά κατά κάποιο τρόπο επειδή αποδίδουν φόρο τιμής στους σπουδαίους ανθρώπους, τον πολιτισμό και κληρονομιά και μοναδικά γεγονότα και ούτω καθεξής. Τα γραμματόσημα είναι διαθέσιμα για περιορισμένο χρονικό διάστημα μόνο, όπως τα Χριστούγεννα.

Πώς να αφαιρέσετε  γραμματόσημα από φακέλους: πολλοί συλλέκτες χρησιμοποιούν τον εμποτισμό. Πρώτα κόβετε το χαρτί του φακέλου γύρω από το γραμματόσημο αφήνοντας ένα μικρό περιθώριο. Ρίχνετε ζεστό νερό σε δίσκο ή τηγάνι και  τοποθετείτε μέσα τα γραμματόσημα με την όψη προς τα κάτω. Αφήνετε για λίγα λεπτά να διαποτιστούν και να ξεκολλήσουν. Όταν η κόλλα έχει ξεκολλήσει χρησιμοποιείστε λαβίδα για να τα  βγάλετε  και τα τοποθετείτε ανάμεσα σε δύο απορροφητικά χαρτιά. Στη συνέχεια τα βάζετε κάτω από βάρος για να σιγουρευτείτε ότι θα στεγνώσουν χωρίς να ζαρώσουν.

Για την αποθήκευσή τους οι συλλέκτες χρησιμοποιούν  άλμπουμ γραμματοσήμων. Επίσης καθαρές πλαστικές ζελατίνες μπορούν να τα προστατεύσουν καλά. Λαβίδες, διαφανείς ταινίες, ταινίες από glassine που χρησιμοποιούνται στη Βιβλιοδετική και άλλα υλικά χρησιμοποιούνται για τη στερέωση των γραμματοσήμων.

 

Άρης Νόμπελης