από Δήμητρα Νάσιου

Τα ρεβίθια ήταν πάντα τα αγαπημένα μου, αν και γενικά μου αρέσουν όλα τα όσπρια.

Παρά το ότι δεν είναι τόσο δημοφιλή όσο τα φασόλια, αποτελούν ένα σημαντικό μέλος της οικογένειας των οσπρίων. Καλλιεργούνται και καταναλώνονται μάλιστα σε χώρες της Μέσης Ανατολής για χιλιάδες χρόνια.

Τα ρεβίθια είναι πλούσια πηγή βιταμινών, ανόργανων συστατικών και φυτικών ινών.

Μπορούν να προσφέρουν ποικίλα οφέλη για την υγεία μας, όπως βελτίωση της πέψης, καλύτερη διαχείριση του βάρους μας, αλλά και μείωση του κινδύνου διαφόρων ασθενειών.

Εχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και αποτελούν μια εξαιρετική αντικατάσταση του κρέατος σε χορτοφαγικές και vegan δίαιτες.

Τι θα συμβεί στο σώμα σας αν τρώτε ρεβίθια

Στο σημερινό άρθρο λοιπόν θα ανακαλύψετε πόσες θερμίδες, βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά περιέχουν τα ρεβίθια. Πώς μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος, στην καρδιά, τον διαβήτη και την τριχόπτωση.

Επιπλέον, ποια είναι η προσφορά τους στη διατήρηση του βάρους μας και την ισορροπία των ορμονών μας και γιατί θεωρούνται ένα υπερόπλο στη διατροφή μας.

#1 Περιέχουν άπειρες βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά

Τα ρεβίθια έχουν ένα πραγματικά εντυπωσιακό προφίλ διατροφής.

Περιέχουν μέτρια ποσότητα θερμίδων, παρέχοντας 378 θερμίδες στα 100 γραμμάρια.

Τα ρεβίθια παρέχουν επίσης μια ποικιλία βιταμινών και μετάλλων, καθώς και μια αξιοπρεπή ποσότητα ινών και πρωτεϊνών. Αυτές είναι οι βιταμίνες Α, Β6, Β12, C, D, Κ αλλά περιέχουν επίσης ασβέστιο, σίδηρο, κάλιο, νάτριο, μαγνήσιο, φυτικές ίνες, θειαμίνη, μαγγάνιο, ψευδάργυρο, φυλλικό οξύ και φώσφορο.

#2 Ενισχύουν την ενέργεια και το ανοσοποιητικό μας σύστημα

Τα ρεβιθια είναι μια θαυμάσια πηγή μαγγανίου.

Περιέχουν επιπλέον απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, όπως είναι η θειαμίνη, το μαγνήσιο και ο φώσφορος, που θωρακίζουν την υγεία μας.

Το μαγγάνιο λειτουργεί ως ένας βασικός συντελεστής στον οργανισμό μας και διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην παραγωγή ενέργειας. Είναι επίσης εξαιρετικά σημαντικό για την ενίσχυση και την ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού μας συστήματος.

#3 Εχουν πολλαπλά οφέλη για το πεπτικό μας σύστημα

Τα ρεβΊθια, όπως και τα άλλα όσπρια βέβαια, μπορεί να προκαλέσουν εντερικά αέρια.

Αυτό θεωρείται ένα από τα αρνητικά αποτελέσματα, που σχετίζονται με τη συχνότερη κατανάλωση τους.

Ακόμα κι έτσι όμως, τα ρεβίθια μπορούν να έχουν πολλαπλά πλεονεκτήματα για την υγεία μας, ακόμη και για όσους έχουν εντερικά προβλήματα.

Μια αξιολόγηση που δημοσιεύθηκε το 2012 στο British Journal of Nutrition, ανέφερε ότι οι δίαιτες που περιέχουν στο μενού τους ρεβίθια μπορούν να βελτιώσουν την υγεία του εντέρου.

Αυτό συμβαίνει επειδή βοηθούν στην κίνηση των τροφών από το πεπτικό σύστημα και στην αποφυγή της δυσκοιλιότητας.

#4 Βοηθούν σε γερά και υγιή οστά

Αν θέλετε να έχετε γερά οστά, είναι καιρός να συμπεριλάβετε τα ρεβίθια στην καθημερινή σας διατροφή.

Είναι πραγματικά μία από τις καλύτερες τροφές για την υγεία των οστών μας.

Τα ρεβίθια περιέχουν σημαντική ποσότητα βιταμίνης Κ αλλά και ασβεστίου και βοηθούν στην απομάκρυνση των ελεύθερων ριζών από τον οργανισμό. (7)

Το μαγνήσιο που περιέχουν τα ρεβίθια είναι απαραίτητο, επειδή αυξάνει την απορρόφηση του ασβεστίου από τη διατροφή μας.

Συμβάλλουν επίσης στην προστασία από πολλές καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικά, ενισχύοντας παράλληλα τα οστά μας.

#5 Τα ρεβίθια είναι ευεργετικά για το διαβήτη

Τα άτομα που καταναλώνουν γενικά όσπρια, είναι λιγότερο επιρρεπή να γίνουν διαβητικοί τύπου 2, σύμφωνα με μια έρευνα που δημοσιεύθηκε σε έκθεση του «American Journal of ClinicalNutrition».

Η εφημερίδα αναφέρει την έρευνα που ανακάλυψε ότι οι γυναίκες που έτρωγαν όσπρια όπως τα ρεβίθια, είχαν 40% λιγότερη τάση να πάσχουν από διαβήτη τύπου 2, σε σύγκριση με τις γυναίκες που δεν έτρωγαν όσπρια.

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι οι φυτικές ίνες που περιέχουν τα ρεβίθια διασπούν σταδιακά τους υδατάνθρακες και όχι απότομα, μειώνοντας έτσι τις αιχμές του σακχάρου στο αίμα, βοηθώντας στη σταθερή αύξηση και τη διατήρηση των υγιών επιπέδων του.

#6 Μπορούν να βοηθήσουν να διαχειριστείτε το βάρος σας

Τα ρεβίθια έχουν αρκετές ιδιότητες που μπορεί να σας βοηθήσουν να ελέγξετε το βάρος σας.

Καταρχήν, έχουν σχετικά χαμηλές θερμίδες σε σχέση με την ποσότητα των θρεπτικών συστατικών που περιέχουν.

Επιπλέον, οι πρωτεΐνες και οι φυτικές ίνες στα ρεβίθια μπορούν να βοηθήσουν στην καλύτερη διαχείριση του βάρους μας.

Μια μελέτη έδειξε πως όσοι έτρωγαν ρεβίθια ήταν 53% λιγότερο πιθανό να είναι παχύσαρκοι. Ενώ παράλληλα, εμφάνισαν χαμηλότερο δείκτη μάζας σώματος και βάρους, σε σύγκριση με εκείνους που δεν έτρωγαν.

Επιπλέον, μια διαφορετική ανάλυση διαπίστωσε ότι όσοι έτρωγαν τουλάχιστον μία μερίδα όσπρια όπως τα ρεβίθια, έχασαν 25% περισσότερο βάρος από εκείνους που δεν έτρωγαν καθόλου όσπρια.

#7 Αποτρέπουν την τριχόπτωση

Τα μαλλιά μας είναι ένα ζωτικής σημασίας τμήμα του σώματος μας.

Θα πρέπει λοιπόν να τα φροντίζουμε τακτικά για να μην σπάζουν οι τρίχες, αλλά και για να αποφύγουμε την τριχόπτωση.

Σαν εξαιρετικές πηγές πρωτεϊνών και μαγγανίου τα ρεβίθια, βοηθούν δραστικά στην ενίσχυση των μαλλιών μας.

Ειδικά το μαγγάνιο είναι ένα ανόργανο στοιχείο που δρα σαν αντιοξειδωτικό. Η έλλειψή του μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική επιβράδυνση της ανάπτυξης των μαλλιών μας.

Τα ρεβίθια επίσης έχουν υψηλές ποσότητες φυλλικού οξέος που βοηθά στην ανανέωση των κυττάρων μας.

Είναι επομένως μια απόλυτα σημαντική τροφή που παίζει βασικό ρόλο στην ανάπτυξη των μαλλιών μας.

#8 Βοηθούν στην προστασία από τις καρδιακές ασθένειες

Τα ρεβίθια είναι μια εξαιρετική πηγή πολλών και διαφορετικών μετάλλων, όπως είναι το μαγνήσιο, ο σίδηρος και το κάλιο.

Τα μέταλλα αυτά έχουν μελετηθεί εκτός των άλλων και για τη δυνατότητά τους να ενισχύουν την υγεία της καρδιάς.

Αυτό συμβαίνει επειδή βοηθούν στην πρόληψη της υψηλής αρτηριακής πίεσης. Η υπέρταση αποτελεί ένα σημαντικό παράγοντα κινδύνου για καρδιακές παθήσεις.

Οι διαλυτές ίνες στα ρεβίθια έχει αποδειχθεί ότι βοηθούν στη μείωση των τριγλυκεριδίων και των «κακών» επιπέδων χοληστερόλης LDL, που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

#9 Βοηθούν στην προστασία από χρόνιες ασθένειες, όπως είναι ο καρκίνος

Συμπεριλαμβάνοντας τα ρεβίθια στη διατροφή σας σε τακτική βάση, μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε τον κίνδυνο από το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και από ορισμένους τύπους καρκίνου.

Η κατανάλωση ρεβιθιών μπορεί να προωθήσει την παραγωγή βουτυρικού οξέος. Αυτό είναι ένα λιπαρό οξύ, που έχει μελετηθεί για τη δυνατότητά του να μειώσει τη φλεγμονή στα κύτταρα του παχέος εντέρο, μειώνοντας ταυτόχρονα τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου.

Επιπλέον τα ρεβίθια αποτελούν μια σημαντική πηγή σαπωνινών, που είναι εξαιρετικές φυτικές ενώσεις.

Οι σαπωνίνες μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της ανάπτυξης ορισμένων ειδών καρκίνων. Εχουν επίσης μελετηθεί για το ρόλο τους στην αναστολή της ανάπτυξης όγκων.

Τα ρεβίθια περιέχουν επίσης πολλές βιταμίνες του συμπλέγματος Β, αλλά και μέταλλα που μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο καρκίνου. Μπορεί μάλιστα να είναι υπεύθυνα για τη μείωση του κινδύνου καρκίνου του μαστού και του πνεύμονα.

#10 Ρυθμίζουν τα ορμονικά επίπεδα στις γυναίκες

Τα ρεβίθια είναι μια πολύ καλή πηγή σε θρεπτικά συστατικά και ειδικά σε φυτο-οιστρογόνα, αλλά και σαπωνίνες.

Οπως ανέφερα και παραπάνω, αυτά είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά και απαραίτητα για τον οργανισμό μας.

Αυτό λοιπόν το εκπληκτικό όσπριο, μειώνει σε εμάς τις γυναίκες την πιθανότητα για καρκίνο του μαστού. Επιπλέον, προστατεύει από την οστεοπόρωση διατηρώντας σε καλό επίπεδο τα οιστρογόνα μας.

Τα ρεβίθια βοηθούν επίσης στη μείωση των αλλαγών της διάθεσης στη διάρκεια της έμμηνης ρύσης. Οπως βέβαια και πολλών δυσάρεστων συμπτωμάτων μετά την εμμηνόπαυση ή στη διάρκειά της.

Τελευταίες πινελιές για τα ρεβίθια

Τα ρεβίθια είναι μια απίστευτα εύκολη τροφή, που μπορείτε άμεσα να συμπεριλάβετε στη διατροφή σας.

Εχουν ιδιαίτερα προσιτή τιμή και είναι πολύ ευέλικτα στην κουζίνα μας, επειδή μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε μια ποικιλία συνταγών.

Μπορούμε δηλαδή να προσθέσουμε τα ρεβίθια σε σαλάτες, να τα ετοιμάσουμε σαν σούπα ή ακόμη και να τα ψήσουμε. Μετατρέποντας τα έτσι σε στραγάλια, κάτι που τα κάνει ένα νόστιμο και τραγανό σνακ.

Επιλέγοντας μια μερίδα ψημένα στραγάλια, θα πάρετε τόση πρωτεΐνη όσο αν τρώγατε αμύγδαλα. Θα προσθέσετε επίσης τις ίδιες φυτικές ίνες με δύο φλιτζάνια μπρόκολο, αλλά και τόσο φυλλικό οξύ όσο τρία φλιτζάνια σπανάκι.

Είναι ένα ιδανικό υποκατάστατο για όσους αγαπούν τους ξηρούς καρπούς, αλλά είναι αλλεργικοί σε αυτούς.

Λόγω μάλιστα της υψηλής περιεκτικότητας τους σε πρωτεΐνες, μπορούν να γίνουν ένα εξαιρετικό υποκατάστατο του κρέατος.

Τα ρεβίθια είναι μια ακόμη υπερτροφή και σούπερ όπλο για ακόμη καλύτερη διατροφή. Βοηθούν να θωρακίσουμε τον οργανισμό μας, να βελτιώσουμε το βάρος μας και να αποφύγουμε ή να διορθώσουμε διάφορα προβλήματα υγείας.

Εσείς τρώτε ρεβίθια;