2000: Πανηγύρισαν και οι δύο (;) αλλά το ΠΑΣΟΚ πέτυχε τρίτη διαδοχική νίκη

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Στεφανόπουλος έχει εξασφαλίσει δεύτερη συνεχόμενη θητεία, αφού και η ΝΔ αναγκάζεται -ύστερα από έναν έξυπνο πολιτικό ελιγμό του Κ. Σημίτη- να συναινέσει στην εκλογή του τον Μάρτιο του 2000.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης φαίνεται πάντως να ξεπερνάει τα εσωκομματικά του προβλήματα που το ταλάνισαν όλο το χρονικό διάστημα που μεσολάβησε από τη βαριά ήττα του 1993.Στο τιμόνι της ΝΔ βρίσκεται πλέον ο Κώστας Καραμανλής, ανεψιός του ιδρυτή της, ο οποίος έχει φύγει από τη ζωή πλήρης ημερών το 1998.

Όλες οι δημοσκοπήσεις την τετραετία 1996-2000 φέρνουν μπροστά τη ΝΔ και μάλιστα την περίοδο με τα γεγονότα που οδήγησαν στη σύλληψη από τους Τούρκους του κούρδου ηγέτη Οτσαλάν το προβάδισμα φθάνει μέχρι και τις επτά μονάδες διαφορά. Άλλωστε, στις ευρωεκλογές του Ιουνίου του 1999 η ΝΔ κερδίζει με διαφορά 3%. Όμως, ήδη από το φθινόπωρο του 1999 το ΠΑΣΟΚ μοιάζει να ανακτά το χαμένο έδαφος και μειώνει συνεχώς την απόσταση από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με αποτέλεσμα τον Ιανουάριο του 2000 το Κίνημα έχει πάρει ήδη διακριτό προβάδισμα.

Αυτή η εξέλιξη οδηγεί τον πρωθυπουργό να προκηρύξει πρόωρες εκλογές για τις 9 Απριλίου του ίδιου χρόνου με αφορμή το κρίσιμο θέμα της εισόδου στην ΟΝΕ αλλά και τη συγκρότηση αναθεωρητικής Βουλής. Εν τω μεταξύ η Πολιτική Ανοιξη έχει διαλυθεί και ο Α. Σαμαράς «φλερτάρει» με την επάνοδό του στη ΝΔ. Στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου η φημολογία περί ανατροπής του προβαδίσματος του ΠΑΣΟΚ είναι έντονη, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα τα δύο μεγάλα κόμματα να κινητοποιούν το σύνολο των ψηφοφόρων τους προκειμένου να μη χαθεί ούτε μια ψήφος.

Το εκλογικό σύστημα διεξαγωγής της αναμέτρησης ήταν η ενισχυμένη αναλογική με το πρώτο κόμμα να ευνοείται σημαντικά και να μπορεί άνετα να σχηματίσει κυβέρνηση ακόμη και με μία (!) ψήφο διαφορά από το δεύτερο. Τα αποτελέσματα των exit poll έδειξαν μια μικρή υπεροχή της ΝΔ και έβγαλαν τους Νεοδημοκράτες στους δρόμους. Οταν άρχισε η ροή των πραγματικών αποτελεσμάτων όμως φάνηκε ότι το ΠΑΣΟΚ διατηρούσε ένα ελάχιστο προβάδισμα, το οποίο διευρυνόταν όσο περνούσε η ώρα.

Τελικά το κυβερνών κόμμα κέρδισε αυξάνοντας το ποσοστό του σε σχέση με το 1996 (43,79%-έδρες 158), ενώ και η ΝΔ ανέβηκε αισθητά, αποσπώντας το 42,74% των ψήφων και 125 έδρες. Δηλαδή υπολείφτηκε μιας ποσοστιαίας μονάδας του βασικού της αντιπάλου. Το ΚΚΕ πήρε 5,52% (11 έδρες) και ο Συνασπισμός 3,20% (6 έδρες), εξασφαλίζοντας έστω και οριακά την είσοδό του στη Βουλή. Το ΔΗΚΚΙ από την άλλη μεριά δεν κατάφερε να επαναλάβει την επιτυχία του 1996 και με ποσοστό 2,69% έμεινε εκτός Βουλής.

 

Άρης Νόμπελης