ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΝΟΜΠΕΛΗ: ΗΘΟΣ ΚΑΙ ΑΝΙΔΙΟΤΕΛΗΣ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ

Οι πρόγονοί μας γεννήθηκαν στη Γένοβα της Ιταλίας. Το οικογενειακό δέντρο ξεκινάει από τον Ιμπεριάλε Νόμπιλε (εξ ου και το όνομα του Ομίλου) και μετοίκησαν τον 19ο αιώνα στην Κεφαλονιά.

Σε όλες τις σημαντικές μάχες και τους αγώνες για την πατρίδα έδωσαν με ξεχωριστό ζήλο δυναμικό «παρών» και οι περισσότεροι θυσίασαν τη ζωή τους «υπέρ βωμών και εστιών».

Το 1821 ο Πέτρος Νόμπελης συμμετείχε με άλλους Κεφαλονίτες στη μάχη του Λάλα, στην Ηλεία, σε μια καθοριστική για την επανάσταση μάχη εναντίον των Τουρκαλβανών που κυριαρχούσαν στην εν λόγω περιοχή.

Το 1913 ο Λεωνίδας Νόμπελης μαζί με άλλους πατριώτες έτρεψαν τους Τούρκους σε άτακτη φυγή από το χωριό Χόικα, συμβάλλοντας αποφασιστικά στην απελευθέρωση των Ιωαννίνων

Το ίδιο έτος και στο ίδιο περίπου μέρος ο Αναστάσιος Νόμπελης, ξάδερφος του παππού μου, μετέβη από την Κεφαλονιά στο Δρίσκο σε ηλικία μόλις 17 ετών προκειμένου να καταταγεί στον στρατό για να λάβει μέρος στην προσπάθεια απελευθέρωσης των Ιωαννίνων. Ομως, το νεαρό της ηλικίας του αποτρέπει την ελληνική στρατιωτική μονάδα από το να τον κάνει δεκτό. Τότε αναγκαστικά απευθύνεται στο Σώμα του Γαριβάλδη, εντάσσεται και σκοτώνεται στην πρώτη πολιορκία της πρωτεύουσας της Ηπείρου.

Στις 12 Δεκεμβρίου του 1943 οδηγείται από τους Γερμανούς στο εκτελεστικό απόσπασμα, για την αντιστασιακή του δράση, ο 50χρονος υποδηματοποιός Μενέλαος Νόμπελης.

Στις 22 Ιουλίου του 1974 σκοτώνεται κατά τη διάρκεια της επιχείρησης «Νίκη» στη Λευκωσία από φίλια πυρά ο αιγαλεώτης καταδρομέας Σπύρος Νόμπελης.

ΖΑΧΑΡΙΑΣ Φ. ΝΟΜΠΕΛΗΣ 1895-1981

Στην πολυτάραχη περίοδο του εμφυλίου πολέμου, 1946-49, μια ταξιαρχία που κινούνταν από την Ελασσόνα μέχρι τα Σέρβια Κοζάνης εμπλέκεται σε μάχη με τον ΕΛΑΣ. Πολλοί αγωνιστές του τελευταίου συλλαμβάνονται και ο διοικητής της μονάδας αναλαμβάνει τη μεταφορά τους σε γειτονικό σχολείο της Ελασσόνας. Κάποιος από τους στρατιώτες της ταξιαρχίας αναγνωρίζει στο πρόσωπο ενός κρατουμένου τον συγχωριανό και δολοφόνο του αδερφού του και, εν ψυχρώ, τον σκοτώνει.

Παρά τις παραινέσεις ντόπιων πολιτών και αξιωματικών ο ταξίαρχος διατάζει τη στρατιωτική αστυνομία να συλλάβει τον στρατιώτη που προέβη σε αυτοδικία, τον οποίον και παρέπεμψε στο στρατοδικείο στην Αθήνα με τη βαριά κατηγορία ότι δολοφόνησε αιχμάλωτο και παρέβη την ξεκάθαρη εντολή του να μην πειραχθεί κανείς από τους αγωνιστές του ΕΛΑΣ, αφού το διεθνές δίκαιο ορίζει πως η κακή συμπεριφορά προς τους αιχμαλώτους είναι κολάσιμη. Ο ταξίαρχος αυτός ήταν ο παππούς μου, συνονόματος και συνεπώνυμός μου Ζαχαρίας Νόμπελης…

 

Άρης Νόμπελης

επικεφαλής NOBILE GROUP