Διήγημα

Διαβάστε το 1ο μέρος

Το 3ο βράδυ άρχισαν να έρχονται κάποιες παρέες. Η Βάνα και ο Γρηγόρης συναγωνίζονταν στη σάλα για το ποιός είναι ο καλύτερος σερβιτόρος. Προηγουμένως, ο Γρηγόρης είχε ακούσει τη θεία Πόπη στην κουζίνα να λέει στον πατέρα του ότι η κόρη της η Βάνα είχε πτυχίο και μεταπτυχιακό σε αντίθεση με το γιό του το Γρηγόρη που είχε μόνο πτυχίο και τάχε πάρει στο κρανίο! Όταν εκεί που σερβίριζαν ήρθε κοντά στη Βάνα, της ψιθύρισε ότι αυτός έχει πτυχίο Πολυτεχνείου που είναι πολύ ανώτερο από το βρωμο-Ιστορικό Τμήμα που είχε τελειώσει εκείνη. Η Βάνα που δεν ήξερε τί είχε προηγηθεί, αν και ξαφνιασμένη του απάντησε με ετοιμότητα ότι δεν ξέρει αν η σχολή του είναι ανώτερη από τη δική της, πάντως εκείνη δεν έκανε 10 χρόνια να πάρει πτυχίο όπως αυτός. Εκείνος της απάντησε να μη την νοιάζει πόσο καιρό έκανε να το πάρει γιατί εκείνος δε λάδωσε για να πάρει μεταπτυχιακό όπως εκείνη. Η Βάνα έφριξε και από την αγανάκτησή της έπιασε το κεφάλι του και το βούτηξε μέσα στο τζατζίκι που κρατούσε. Εκείνος ουρλιάζοντας «Καίγομαιαιαι…» έπιασε μια μελιτζανοσαλάτα και σα σφαιροβόλος την εκσφενδόνισε στα μαλλιά της την ώρα που εκείνη έφευγε τρέχοντας προς την κουζίνα.

Οι πελάτες που παρακολουθούσαν άναυδοι τις αψιμαχίες για τα πτυχία τους τόση ώρα, ενθουσιάστηκαν και άρχισαν να χειροκροτούν, να ενθαρρύνουν τον καυγά και να πετάνε ψωμιά, νερά και ό,τι άλλο είχαν προλάβει να σερβιριστούν. Ο Σάκης και η Πόπη που σα γονείς τους, πήγαν να τους χωρίσουν, πιάστηκαν κι αυτοί στα χέρια. Ευτυχώς, τότε μπήκε η ογκώδης Κλαίρη με το σκύλο της και φώναξε γκαρίζοντας με τη βροντερή μπάσα φωνή της:-«Τί γίνεται εδωωώ;»

Με το που την είδαν οι πελάτες λούφαξαν στις θέσεις τους. Ο σκύλος της όρμησε να φάει λαίμαργα ό,τι είχε πεταχτεί στο πάτωμα. Οι πρωταγωνιστές του σκανδάλου πήγαν στην κουζίνα ό,που πέταξαν τις ποδιές τους λέγοντας ότι παραιτούνται και εξαφανίστηκαν φεύγοντας από διαφορετικές πόρτες.

Η Τασούλα ζήτησε συγγνώμη από τους πελάτες και τους κέρασε ραβανί που είχε φτιάξει η Κλαίρη. Τα πράγματα φάνηκαν να ηρεμούν λίγο, ώσπου οι πελάτες άρχισαν να βρίσκουν τρίχες του σκύλου μέσα στο γλυκό τους και να ουρλιάζουν αηδιασμένοι. Κάποιος τότε έδωσε το σύνθημα και την κοπάνισαν όλοι μαζί τρέχοντας χωρίς να αφήσουν ούτε ευρώ. Οι δύο σωματοφύλακες, η Κλαίρη και ο Σάκης όχι μόνο δε μπόρεσαν να τους συγκρατήσουν αλλά ποδοπατήθηκαν από αυτούς στις σκάλες.

Το 4ο βράδυ ήρθαν να δουλέψουν σερβιτόροι τα δύο αγαπημένα αδέρφια Γιώργος και Μαρία στη θέση των άλλων που παραιτήθηκαν. Η Άννα ήταν άρρωστη και αρχικά δέχθηκε να δουλέψει στη θέση της η κόρη της η Τασούλα. Ξεκίνησε να ετοιμάζει ωραία διακοσμημένες πιατέλες αλλά ήθελε να τις φωτογραφίζει από όλες τις πλευρές για το ίντερνετ πριν τις δώσει για σερβίρισμα με αποτέλεσμα τα φαγητά να κρυώνουν και να αργούν να σερβιριστούν οι πελάτες. Μόλις δε, είδε τη φάτσα της αδελφής της Κικής από τη σκάλα του φωταγωγού να έρχεται να ντερλικώσει άρχισε να κοκκινίζει ώσπου το πρόσωπό της έγινε μελιτζανί από τα νεύρα της και να φωνάζει «Η εγώ ή αυτή, ή εγώ ή αυτή!». Η Κική ούτε που της απάντησε. Απλώς προχώρησε, και παίρνοντας ένα μεζέ από κάθε πιάτο που είχε φτιάξει η αδερφή της και ετοιμαζόταν να φωτογραφήσει, την έκανε να τραβάει τα μαλλιά της έξαλλη και να φύγει σαν πύραυλος λέγοντας ότι δε θα ξαναπατήσει όσο ζεί.

«Τρίτωσε το κακό» σταυροκοπήθηκε η Νίτσα. «Ντίνοοοο! Έλα βρε μορφονιέ να βοηθήσεις» φώναξε στον 90άχρονο σύζυγό της που βρισκόταν στη σάλα κάνοντας τους πελάτες να ξεσπάσουν σε γέλια και κείνον να κοκκινήσει σα παντζάρι από την ντροπή του.

Η Τώνια που είχε ειδοποιηθεί τηλεφωνικώς για την καινούρια κρίση που ξέσπασε, ήρθε κρατώντας ένα ταψί με γλυκό και γρήγορα, πριν καταλάβει κανείς τι ήταν, το έκοψε σε κομμάτια και άρχισε να το μοιράζει στα τραπέζια. Σε λίγο, ήχοι σαν κάποιοι να ξερνούσαν έρχονταν από τα τραπέζια ενώ η Πόπη ρωτούσε επίμονα τη Τώνια, να της πεί τι είχε μέσα το γλυκό.

Πόπη:-«Σοκολάτα έχει;»
Τώνια:-«Α,πα,πα δεν τρώω καθόλου, είναι παχυντική»
Πόπη:-«Κρέμα;»
Τώνια:-«Τα λιπαρά τα έχω καταργήσει»
Πόπη:-«Αρα, ούτε βούτυρο έχει;»
Τώνια:-«Ούτε»
Πόπη:-«Αλεύρι, έχει;»
Τώνια:-«Όχι»
Πόπη:-«Ζάχαρη;»
Τώνια:-«Τρελλάθηκες; Η ζάχαρη είναι λευκός θάνατος!»
Πόπη:-«Εγώ τρελλάθηκα; Θα μου πείς τι έχει μέσα και το αποκαλείς γλυκό;»

Εκείνη την ώρα όρμησε ο Σάκης φωνάζοντας με αγωνία ότι επικρατεί συνωστισμός και πανικός στις τουαλέτες, μάλλον λόγω του «επιδορπίου». Ο Ντίνος είπε στη Πόπη να σταματήσει την ανάκριση στην κόρη του γιατί τα δικά της γλυκά είναι ακόμη χειρότερα και πιο άνοστα από της Τώνιας. Η Τώνια παρεξηγήθηκε γιατί έπιασε το υπονοούμενο ότι είναι άνοστα και άσχημα τα γλυκά της και πάνω στο θυμό της της ξέφυγε ότι τόφερε γιατί κανείς στο σπίτι της δεν τότρωγε εδώ και μια βδομάδα αλλά δεν ήξερε ότι είχε χαλάσει.

Φυσικά για να αποφευχθούν οι μηνύσεις για τις δυσεντερίες, δεν άφησαν τους πελάτες να πληρώσουν και έτσι πέρασε άλλη μια λευκή βραδυά από οικονομικής πλευράς…..

(ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ)

Μ.Χ.Αναγνωστοπούλου