Διαβάστε το 2ο μέρος

Το 5ο βράδυ η θεία Ελένη δεν αισθανόταν καλά και δε μπορούσε να προσέχει τα παιδιά του Γιώργου, οπότε η Στάσσα έφερε και τα δυό παιδιά στο Κουτούκι και κάθησε σε ένα τραπέζι να παριστάνει την πελάτισα για να φαίνεται γεμάτο και το μαγαζί. Τα παιδιά της, ο Τέρης και ο Λευτέρης κατέφαγαν τα πάντα σαν τις ακρίδες. Η Μαρία κατηγόρησε τον αδελφό της Γιώργο ότι η οικογένειά του κάνει περισσότερη ζημιά στο μαγαζί από όσο καλό προσφέρει ο ίδιος σερβίροντας. Ο Γιώργος της είπε ότι και ό δικός της άντρας αν ερχόταν με το γιό της θα έκαναν την ίδια ζημιά και κείνη του έσκασε στα γέλια κατάμουτρα προτείνοντάς του αν θέλει να ζυγιστούν οικογενειακώς για να του αποδείξει ότι λέει βλακείες. Τους χώρισαν οι πελάτες με το ζόρι, όχι για τίποτ΄ άλλο παρά γιατί ήθελαν να φάνε και είχαν βαρεθεί να περιμένουν.

Το 6ο βράδυ η Μαρία δεν ήρθε και στη θέση της ήρθε ο σύζυγός της ο Γιώργος (με το γιό του γαντζωμένο στην πλάτη του που δεν έλεγε να κατέβει με τίποτα) και άρχισε να σερβίρει μαζί με το Γιώργο τον κουνιάδο του και το Γιώργο το μικρό που είχε έρθει από τη Θεσσαλονίκη με άδεια και ήθελε να βοηθήσει αλλά και να αυξήσει το εισόδημά του. Στην αρχή, δούλευαν και οι τρείς μέσα στο κέφι. Το ίδιο όνομα που είχαν όμως, γρήγορα δημιούργησε προβλήματα και εκνευρισμό καθώς οι φωνές από την κουζίνα «Έλα Γιώργο έτοιμα», «Έλα να τα σερβίρεις Γιώργο», «Έτοιμη η παραγγελία Γιώργο» τους έκαναν να συνωστίζονται και να γίνονται χίλιες ερωτήσεις κάθε φορά ώσπου να διευκρινιστεί ποιό πιάτο θα πάει ποιός Γιώργος και σε ποιό τραπέζι. Ακόμη και με το επώνυμο να τους φώναζαν οι δύο στους τρείς είχαν και το ίδιο επώνυμο αφού ήταν ξάδερφοι. Μέχρι να ξεκαθαρίσει κάθε φορά η κατάσταση, η Κική είχε βουτήξει μεζέδες από 5-6 πιάτα χαλώντας τις μερίδες και δημιουργώντας νέες προστριβές. Ως συνήθως οι καυγάδες έφταναν στο τέλος τους όταν η Κορίνα μοίραζε βάλιουμ σε τιμή-έκπληξη από το φαρμακείο όπου δούλευε απλήρωτη εδώ και καιρό.

Το 7ο βράδυ θα σέρβιραν οι γαμπροί και οι νύφες των ξαδέρφων: Σταμάτης, Γιώργος, Στάσσα.

Η Τασούλα με τη Βάνα έμειναν στην κουζίνα αλλά γρήγορα έπιασαν έναν ακόμη καυγά (τον εννιακοσιοστό) για το αν πρέπει να κουρευτεί το βρωμόσκυλο η Λίντα ενόψει του καλοκαιριού. Η Πόπη έκανε παράπονα στις αδελφές της ότι α) της έχουν ρημάξει τον κήπο για να γεμίζουν τα ανθοδοχεία στα τραπέζια κάθε βράδυ β) ότι έχει ξεκωλωθεί στη δουλειά και καλύτερα περνούσε όταν μπαινόβγαινε στα νοσοκομεία και γ) ότι επειδή το όνομά της είναι Καλλιόπη δε θα καθαρίζει αυτή κάθε μέρα τις τουαλέτες. Οι άλλες κουνούσαν το κεφάλι με κατανόηση. Η Χριστίνα μπουχτισμένη από την αχάριστη αυτή δουλειά που είχε μόνο έξοδα και καυγάδες, είχε φέρει μαζί της μερικές δεκάδες αντίτυπα των βιβλίων της να μοιράσει στους πελάτες μπας και ανεβάσει το πρεστίζ του μαγαζιού και το ηθικό της ταυτόχρονα. Έγινε όμως έξω φρενών όταν αντιλήφθηκε ότι την πρόλαβε ο Σταμάτης ο οποίος έδινε αυτοσχέδιες διαλέξεις σε κάθε τραπέζι σχετικά με τη Μικρασιατική καταστροφή και μοίραζε μάλιστα και σελίδες τυπωμένες από την πτυχιακή εργασία του. Τον φώναξε μέσα και αφού διαπληκτίστηκαν για λίγο του είπε να μην ξαναπατήσει το πόδι του στο μαγαζί. Η Βάνα μπήκε στη μέση να υπερασπιστεί τον άντρα της λέγοντας με φωνή-καμπάνα :-«Τι πειράζει που πάει ν΄ανοίξει τα μάτια σ΄αυτούς τους αναλφάβητους;» και δεν πρόλαβε να πεί τίποτ΄άλλο γιατί οι «αναλφάβητοι» πελάτες όρμησαν προσβεβλημένοι σφόδρα μέσα στην κουζίνα και δεν άφησαν όρθιο ούτε λαμπόγυαλο.

Το 8ο βράδυ η θεία Άννα είχε πάει να ξεγεννήσει τη Κική (γιατί δεν είχαν λεφτά για μαιευτήριο) και τη θέση της πήρε η Λένα.

Η Πόπη είχε σταματήσει να καθαρίζει τις τουαλέτες και ενώ συμφώνησαν όλοι να τις καθαρίζουν εκ περιτροπής, κανείς δεν ήθελε να είναι πρώτος. Μετά είπαν να κάνουν κλήρωση αλλά ο καθένας ήθελε να εξαιρεθεί από αυτήν προβάλλοντας κάθε πιθανή ή απίθανη δικαιολογία. Εκείνη την ώρα μπήκε κεφάτη η Θεία Ελένη και προθυμοποιήθηκε να κάνει αυτή πρώτη τη δουλειά χωρίς να έχει αντιληφθεί ότι πρόκειται για καθάρισμα του βεσέ και όχι για μαγείρεμα.

Φυσικά όλη η συζήτηση για τις βρωμοτουαλέτες με τις σκατολογικές λεπτομέρειες έγινε ως συνήθως γκαρίζοντας, προς μεγάλη φρίκη όσων περίμεναν να σερβιριστούν στα τραπέζια πολλοί από τους οποίους έφυγαν εσπευσμένα κρατώντας το στομάχι τους και με πελιδνά πρόσωπα.

Το 9ο βράδυ έσκασαν μύτη οι προμηθευτές, απαιτώντας να πληρωθούν εδώ και τώρα. Τα χρέη του μαγαζιού ήταν κάτι χιλιάδες ευρώ και η είσπραξη των 8 ημερών ούτε 100 ευρώ, άσε που όλο το προσωπικό ήταν απλήρωτο. Ενωμένη η οικογένεια για μια φορά μπροστά στον κοινό εχθρό δοκίμασε τη διπλωματία (Πόπη, Ντίνος), τη γοητεία (Τασούλα), το νταηλίκι (Χριστίνα, Κλαίρη), τα κεράσματα κοψιδιών και κρασιού (Στάθης), τις κλάψες (Βάνα, Νίτσα), τις ερωτήσεις (Σάκης) αλλά όχι μόνο τίποτα από τα παραπάνω δεν έπιασε αλλά και το τελευταίο-οι ερωτήσεις του Σάκη-εξαγρίωσαν τους κρεατέμπορους τόσο που περιέλουσαν με βενζίνη τρία τραπεζομάντηλα και, βάζοντάς τους φωτιά, έφυγαν κλειδώνοντας πίσω τους την πόρτα. Είδαν κι έπαθαν να σβήσουν τη φωτιά και να διώξουν τους καπνούς. Αποφασίστηκε ότι το πείραμα τελειώνει εδώ και τώρα. Το μαγαζί κλείνει.

Τη 10η μέρα δημοσιεύεται η παρακάτω κριτική σε έγκριτο έντυπο Γαστρονομίας-Γευσιγνωσίας:

«Είναι ασυνήθιστο ή μάλλον πρωτοφανές να συστήνουμε στους αναγνώστες μας ένα εστιατόριο στο οποίο εγγυημένα δεν πρόκειται να ευχαριστηθούν το φαγητό αλλά από το «Κουτούκι της Ζηνοβίας» στα Πατήσια θα φύγετε κρατώντας τις κοιλιές σας-όχι από το πολύ ή /και καλό φαγητό αλλά-από τα γέλια. Το τί διαδραματίζεται εκεί μέσα κάθε βράδυ δεν το χωράει ο νους σας. Μαλώνουν όλοι με όλους: μάνες με παιδιά, πατεράδες με μανάδες, ξαδέρφια μεταξύ τους, γαμπροί με πεθερές κλπ πάνω σε μια τόσο πρωτότυπη και ανεξάντλητη θεματολογία που το μόνο που δεν τους περνάει από το μυαλό είναι να ασχοληθούν με τους έρημους τους πελάτες που μαραζώνουν παραπεταμένοι στη σάλα χωρίς φαί, χωρίς νερό, χωρίς ελπίδα. Πηγαίνετε και θα μας θυμηθείτε»

Την 11η μέρα πλήθος κόσμου που έχει διαβάσει την παραπάνω κριτική περιμένει μάταια έξω από το κλειστό «Κουτούκι της Ζηνοβίας», του οποίου οι ιδιοκτήτες είναι οι μόνοι που δεν την έχουν διαβάσει.

Τη 12η μέρα έρχεται ένας παραγωγός της τηλεόρασης και ο Βίκτωρ Μποθρίνι με πρόταση να γίνει ριάλιτυ η λειτουργία του μαγαζιού.

Τη 13η μέρα κυκλοφορούν στο ίντερνετ βιντεάκια τραβηγμένα από κινητά τηλέφωνα που δείχνουν διάφορα στιγμιότυπα από τη λειτουργία του μαγαζιού όπως το σαλατοπόλεμο Βάνας-Γρηγόρη, το Σάκη να γυρίζει από τραπέζι σε τραπέζι και να ρωτάει τους πελάτες αν πιστεύουν στο Θεό και πόσο συχνά εκκλησιάζονται, την ετοιμόγεννη Κική με την κοιλιά στο στόμα να μπουκώνεται μεζέδες στην κουζίνα, την Κορίνα να πλασάρει κλεψιμέϊκα βιάγκρα μισοτιμής στους πελάτες, τη Μαρία με το Γιώργο να μαλώνουν για το ποιός έχει την πιο φαγανή οικογένεια.

Την 14η μέρα αποφασίζουν ότι αφού το κακό έγινε και κυκλοφόρησαν οι σκηνές στο ίντερνετ, καλύτερα να εμφανίζονται στην τηλεόραση και να πληρώνονται κιόλας. Έτσι κι αλλιώς λεφτά από το φαγητό αυτό καθεαυτό δεν πρόκειται να βγάλουν-έγινε κατανοητό. Άς βγάλουν λεφτά ως κωμικοί…

Και οι κρεατέμποροι δε θα περιμένουν πολύ ακόμα πριν τους κρεμάσουν στα τσιγγέλια…..

Μ.Χ.Αναγνωστοπούλου