Το καλοκαίρι του 1980 τα χωράφια της νότιας Αγγλίας που ήταν σπαρμένα με στάρι, καλαμπόκι και κριθάρι σημαδεύτηκαν από παράξενα κυκλικά σχήματα. Επειδή οι ντόπιοι απέδωσαν το φαινόμενο στα UFO, ο ερευνητής Ιαν Μρζάικλοντ αποφάσισε να εξετάσει αυτό το περίεργο φαινόμενο. «Ολοι υπέθεταν πως αυτοί οι κύκλοι είχαν γίνει από γιγαντιαία διαστημόπλοια» εξηγεί ο Μρζάικλοντ, «αλλά δεν υπήρχε κανένας που να είχε δει κάποιο εξωγήινο όχημα. Ισως τους κύκλους είχαν φτιάξει ντόπιοι για να προσελκύσουν τουρίστες».

Ομως το 1982, και ενώ οι περισσότεροι είχαν δεχθεί την υπόθεση του Μρζάικλοντ, το θέμα πήρε μια καινούργια τροπή: Τρεις νέοι κύκλοι σχηματίστηκαν στο Τσήζφουτ, κοντά στο Γουίντσεστερ. Το 1984 και το 1985 τα σχήματα επαναλήφθηκαν αλλά αυτή τη φορά ήταν «πεντάδυμα», δηλαδή ένας κεντρικός κύκλος και γύρω του άλλοι τέσσερις μικρότεροι κύκλοι που έδειχναν τα σημεία του ορίζοντα!

Αυτό που ήταν αρχικά ένα περίεργο φαινόμενο για τους ντόπιους,  τώρα πέρασε στις διεθνείς ειδήσεις για UFO. Ετσι, για να δώσει μια οριστική λύση στο αίνιγμα, ο γεωγράφος και μέλος της Αγγλικής Εταιρείας Ερευνών UFO (BUFORA) Πολ Φούλερ άρχισε μια μεγάλης έκτασης έρευνα. «Σε μια περίπτωση επισκέφθηκα την τοποθεσία Τσήζφουτ Χεντ, δυο ώρες μετά την εμφάνιση ενός κύκλου», λέει ο Φούλερ. «Αφιερώσαμε μια μέρα μετρώντας και φωτογραφίζοντας το φαινόμενο. Το απόγευμα οι συνεργάτες μου κι εγώ πήγαμε για να πιούμε τσάι. Σε μια ώρα που επιστρέψαμε είχε δημιουργηθεί ένας δεύτερος κύκλος».

Στη συνέχεια ο Φούλερ αποφάσισε να συνεργαστεί με τον μετεωρολόγο Τέρενς Μήντεν, με αποτέλεσμα να διατυπώσουν μια νέα θεωρία. Υπέθεσαν, δηλαδή, ότι οι μικροδίνες του αέρα είναι η αιτία όλων αυτών των κύκλων. Αυτές οι μικροδίνες σχηματίζονται στα λιβάδια και αν υπάρχει ο κατάλληλος συνδυασμός καιρικών συνθηκών, μπορούν να δημιουργήσουν αυτά τα σχήματα. Φυσικά αυτή η υπόθεση είναι ίσως πιο φανταστική και παράδοξη από τη θεωρία των UFO…