Διαβάστε το 1ο Μέρος

Η θέση των Τούρκων τώρα είχε αρχίσει να γίνεται δύσκολη. Τα πυρομαχικά τους βρίσκονται στο τέλος και τα τρόφιμά τους το ίδιο. Από τις ελλείψεις αυτές αρχίζουν να σημειώνονται λιποταξίες. Στις 10 Ιουλίου όμως, ισχυρός τουρκικός στόλος, με την αρχηγία του καπουδάν πασά, εμφανίζεται στο Μεσολόγγι και εφοδιάζει τον Κιουταχή με άφθονα τρόφιμα και πολεμοφόδια.

Τώρα ο βομβαρδισμός ξαναρχίζει με μεγαλύτερη ένταση. Καινούριες προτάσεις, με ευνοϊκούς όρους, γίνονται στους Ελληνες. Εκείνοι όμως απαντούν με την ίδια περιφρονητική άρνηση. Στις 21 Ιουλίου, οι Τούρκοι επιχειρούν νέα έφοδο. Αναγκάζονται όμως να υποχωρήσουν και πάλι, με απώλειες εξακόσιους νεκρούς και τραυματίες. Παρ’ όλες όμως αυτές τις απανωτές αποτυχίες, οι Τούρκοι επιχειρούν, στις 2 Αυγούστου, νέα έφοδο, η οποία στην αρχή φάνηκε ότι πέτυχε. Οι Τούρκοι κατόρθωσαν να πλησιάσουν τις ελληνικές γραμμές και να υψώσουν τις σημαίες τους στα οχυρώματα του Μπότσαρη και του Ρήγα. Υστερα όμως από λυσσώδη και αιματηρή αντεπίθεση των ηρωικών υπερασπιστών του Μεσολογγίου, αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν και πάλι, με πεντακόσιους νεκρούς και πολλούς τραυματίες.

Στο μεταξύ, έφτασε ο ελληνικός στόλος, με αρχηγούς τους ναυάρχους Μιαούλη και Αποστόλη. Στην εμφάνισή του, τα τουρκικά πλοία βιάστηκαν να φύγουν και οι Ελληνες, αφού τα καταδίωξαν μέχρι την Κεφαλονιά, εφοδίασαν το Μεσολόγγι με τροφές και πολεμοφόδια.

Στις 6 Αυγούστου, ο Τζαβέλλας με τον Καραϊσκάκη προχωρούν στις οπισθογραμμές των Τούρκων. Οταν τους βλέπουν οι πολιορκημένοι ξεθαρρεύουν, πηδούν από τα οχυρώματα και ρίχνονται στους Τούρκους με τα σπαθιά στα χέρια. Εκείνοι, τρομαγμένοι από την ξαφνική επίθεση, σκορπίζονται και υποχωρούν. Οι Ελληνες τους κυνηγούν. Φτάνουν στις τουρκικές γραμμές και αρχίζουν ανελέητο μακελειό. Στη μάχη αυτή σκοτώνονται επτά Ελληνες και τραυματίζονται δεκατρείς. Οι τουρκικές απώλειες ανεβαίνουν σε τετρακόσιους νεκρούς και πεντακόσιους τραυματίες. Παρ’ όλες αυτές τις αποτυχίες, ο Κιουταχής αρνείται να εγκαταλείψει την πολιορκία, έχοντας πάντα στον νου του την απειλή του σουλτάνου ότι αν αποτύχει θα τον αποκεφαλίσει. Γι’ αυτό, μη μπορώντας να κάνει τίποτε άλλο, έσκαψε χαρακώματα και περιορίστηκε σε αμυντικό αγώνα.

Αυτή ήταν η κατάσταση, όταν εμφανίστηκε στο Μεσολόγγι καινούριος εχθρός, πιο επικίνδυνος από κάθε άλλον, ο Ιμπραήμ. Ο σουλτάνος, αφού μάταια περίμενε αποτέλεσμα από την πολιορκία του Κιουταχή, αναγκάστηκε να ζητήσει τη βοήθεια του αιγύπτιου στρατάρχη, που η φήμη του είχε απλωθεί, ύστερα από τις επιτυχίες του στον Μοριά. Ο Ιμπραήμ πρόθυμα ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση του σουλτάνου, και στις 20 Δεκεμβρίου του 1825, αποβιβάστηκε στο Κρυονέρι, με οκτώ χιλιάδες τακτικό στρατό και έξι χιλιάδες ατάκτους. Ακόμη είχε σαράντα όλμους και πολλά κανόνια με Γάλλους πυροβολητές.

Με περιφρόνηση αντικρίζει ο υπερήφανος στρατάρχης το Μεσολόγγι και τον Κιουταχή.

-Πώς μπόρεσες, του πετά κατάμουτρα, να σταματήσεις οχτώ μήνες έξω από το φράχτη αυτό, όταν εγώ σε οχτώ ημέρες κυρίεψα το περίφημο Νεόκαστρο;

Η ελληνική κυβέρνηση, έστω και κάπως αργά, κατάλαβε πως η θέση του Μεσολογγίου είναι κρίσιμη και υπάρχει άμεση ανάγκη να ενισχυθεί. Λεφτά όμως δεν υπάρχουν. Με εράνους, κατόρθωσε να εξοπλίσει τον Υδραίικο στόλο και να στείλει τον Μιαούλη, για να εφοδιάσει τους πολιορκημένους. Στις 21 Ιανουαρίουτου1826, φτάνει στο Μεσολόγγι ο ελληνικός στόλος και αρχίζει να ξεφορτώνει τα τρόφιμα. Την άλλη μέρα όμως, δυνατή θαλασσοταραχή τον αναγκάζει να υποχωρήσει προς τις Σκρόφες. Επειτα, τον δυσκολεύει και ο τουρκικός στόλος, που έχει αποκλείσει το Μεσολόγγι. Στις 27 Ιανουαρίου ο Πολίτης με το μπουρλότο του τινάζει στον αέρα μια τουρκική φρεγάτα με 24 κανόνια. Υστερα από το κατόρθωμα αυτό, ολόκληρη η μοίρα του τουρκικού στόλου από είκοσι πολεμικά, φεύγει τρομοκρατημένη, καθώς αντικρίζει τα μπουρλότα του Λεμπέση. Ετσι, ο Μιαούλης κατόρθωσε να ξεφορτώσει και τα υπόλοιπα εφόδια και, στις αρχές Φεβρουαρίου, ξαναγυρίζει στη βάση του.

Τώρα όμως, αντίπαλος του Μεσολογγίου είναι ο Ιμπραήμ που δεν τον τρομάζει καμιά αποτυχία. Αφού είδε ότι δεν έφεραν αποτέλεσμα οι αλλεπάλληλες προτάσεις του για παράδοση, άρχισε τρομερό και αδιάκοπο βομβαρδισμό. Μόνο στις 25 Φεβρουαρίου, έπεσαν στην πόλη του Μεσολογγίου οκτώ χιλιάδες βόμβες. Πολλά σπίτια γκρεμίστηκαν και οι κάτοικοί τους σκοτώθηκαν. Σε τρεις ημέρες διατάζει μεγάλη επίθεση. Υστερα από τρομερή μάχη, οι αραπάδες του κατορθώνουν να κυριεύσουν το εξωτερικό οχυρό του Μπότσαρη. Αλλά το πρωί οι υπερασπιστές του Μεσολογγίου, με θυελλώδη αντεπίθεση τους αναγκάζουν να το εγκαταλείψουν.

Οργισμένος ο Ιμπραήμ, επιχειρεί καινούργια επίθεση. Το οχυρό κυριεύεται και πάλι. Οι Ελληνες όμως, στο μεταξύ, το έχουν υπονομεύσει και σε λίγο το τινάζουν στον αέρα μαζί με τους Αιγυπτίους. Μέσα στην αναστάτωση που δημιουργείται από την ανατίναξη, οι Ελληνες πηδούν στις εχθρικές γραμμές με τα γιαταγάνια και σφάζουν πολλούς από τους στρατιώτες του Ιμπραήμ.

(Συνεχίζεται)