Το παλαιότερο από τα μνημειώδη δέντρα, ειδικά στις δασικές περιοχές της Κωνσταντινούπολης, είναι ο Ανατολικός Πλάτανος 1.300 ετών στο Bahçeköy, Sarıyer.

Τα δέντρα μνημείων προστατεύονται από ειδικούς στο Δάσος Eρευνας και Εφαρμογών της Σχολής Δασών του Πανεπιστημίου Cerrahpaşa της Κωνσταντινούπολης.

Το γηραιότερο δέντρο που βρέθηκε στο Practice Forest είναι το Eastern Sycamore ηλικίας 1.300 ετών. Γνωρίζοντας πολλά ιστορικά γεγονότα από τη βυζαντινή περίοδο έως τις μέρες μας, αυτό το δέντρο έχει ύψος 12 μέτρα και διάμετρο 4,5 μέτρα. Ο κορμός του δέντρου είναι κοιλωμένος λόγω σήψης.

Δηλώνοντας ότι η συντήρηση των μνημειακών δέντρων είναι πολύ σημαντική, το μέλος ΔΕΠ του Πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης Cerrahpaşa της Δασικής Σχολής Αναπλ. Ο δρ Süleyman Çoban είπε, «Είναι το παλαιότερο από τα μνημειώδη δέντρα της Κωνσταντινούπολης. Αυτό το δέντρο είναι ένας από τους ζωντανούς μάρτυρες πολλών ιστορικών γεγονότων. Ως εκ τούτου, είναι ένα πολύτιμο δέντρο. Περιέχει πολλές πληροφορίες από το παρελθόν μέχρι σήμερα. Για να προστατευθεί αυτό το δέντρο και να μεταφερθεί στις επόμενες γενιές, τα άρρωστα μέρη του δέντρου καθαρίστηκαν και ψεκάστηκαν».

Δηλώνοντας ότι τα δέντρα αδειάζουν σταδιακά καθώς γερνούν, ο Çoban είπε, «Το στρώμα καμβίου έξω από το δέντρο είναι αυτό που το τροφοδοτεί πραγματικά. Υπάρχει έντονη ζήτηση των επισκεπτών για αυτό το δέντρο. Ταυτόχρονα, για να περάσουν τα μνημειακά δέντρα στις επόμενες γενιές, πρώτα από όλα, εκτός από τις ατομικές εργασίες συντήρησης του δέντρου, οι άνθρωποι δεν πρέπει να περιφέρονται πολύ γύρω από το δέντρο». λέει.

«Επειδή οι ρίζες που τρέφουν το δέντρο δεν μπορούν να αεριστούν εγκαίρως, οι ρίζες που τρέφουν το δέντρο θα καταστραφούν. Επομένως, δεν είναι δυνατή αυτή τη στιγμή πολύ έντονη ανθρώπινη παρουσία. Μετράμε τους ετήσιους δακτυλίους ενός δέντρου για να προσδιορίσουμε την ηλικία του».

«Ωστόσο, δεν είναι δυνατόν να μετρηθούν πλήρως οι ετήσιοι δακτύλιοι ενός τόσο κουφωμένου δέντρου. Επομένως, μετρώνται οι ετήσιοι δακτύλιοι στα δείγματα που λαμβάνονται από ένα συγκεκριμένο μέρος και υπολογίζεται η ηλικία του δέντρου σε σχέση με τη διάμετρο του δέντρου».

Ενα άλλο από τα γηραιότερα δέντρα της Κωνσταντινούπολης είναι ο πλάτανος 600 ετών… χταπόδι. Ο Πλάτανος του Χταποδιού, που ξεχωρίζει με τα φυσικά του χαρακτηριστικά και έχει γιγάντια δομή, πήρε το όνομά του από τα γιγάντια κλαδιά που ανοίγονται τριγύρω. Ο Πλάτανος του χταποδιού είναι στην πραγματικότητα ένα από τα παλαιότερα δέντρα της Κωνσταντινούπολης. Αυτό το δέντρο έχει διάμετρο 267 εκατοστά και είναι περίπου 600 ετών. Αυτό το δέντρο έχει μια κορώνα που επεκτείνεται σε περίπου 60 μέτρα.

Μεταξύ των πολλών μνημειακών δέντρων που έχουν καταγραφεί στην Κωνσταντινούπολη, το ανατολικό Sycamore είναι το πιο πολυάριθμο. Στη συνέχεια, περισσότερα είδη δέντρων όπως η βελανιδιά, το πουρ και ο κέδρος μπορούν να γίνουν μνημειώδη δέντρα. Τα μνημειώδη δέντρα που έχουν επιβιώσει μέχρι σήμερα παρατηρούνται, κυρίως σε άλση, αυλές τζαμιών, νεκροταφεία και στο ερευνητικό δάσος της Δασικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης Cerrahpaşa.

Για να είναι ένα δέντρο μνημειακό δέντρο, πρέπει να έχει φτάσει σε διαστάσεις πάνω από τις συνηθισμένες διαστάσεις του είδους σε ηλικία, διάμετρο και ύψος και να έχει σημαντική θέση στην ιστορία του.