Ολοι μας αναρωτιόμαστε, γιατί αυτό το κρέας να λέγεται έτσι, μιας και καμία σχέση δεν έχει με τη θάλασσα και με τα ψάρια!…

Ας μάθουμε, να εξηγούμε την προέλευση της ονομασίας του και γιατί δεν έχει καμία σχέση με τη θάλασσα.

Αυτό, που μας μπερδεύει βεβαίως είναι η ονομασία του, η οποία οφείλεται στο ελληνικό λεξιλόγιο μας. Το κλειδί της τεκμηρίωσης του τι εννοούμε με τον όρο αυτό, βρίσκεται στην ετυμολογία της λέξης. Η λέξη ψαρο-νέφρι είναι σύνθετη, το πρώτο συνθετικό προέρχεται από το «ψόαι» (πληθυντικός του «ψόα») της αρχαίας Ελληνικής γλώσσας, που σημαίνει οσφυϊκοί μύες και όχι, όπως πολλοί νομίζουν, από το «οψάριον», που σημαίνει ιχθύς. Το δεύτερο συνθετικό προέρχεται από το «νέφρι», που είναι το νεφρό. Ετσι το ψαρονέφρι είναι οι μύες, που περιβάλλουν τα νεφρά του χοιρινού κρέατος.

Ειδικότερα το χοιρινό φιλέτο, που είναι ιδιαίτερα τρυφερό, άπαχο, χωρίς λίπος είναι ιδιαιτέρως κατάλληλο για τη σχάρα, αφού αποτελεί μια από τις πιο εκλεκτές κοπές στη γαστρονομία.