Ενα από τα πιο εύθραυστα βιβλία του κόσμου άνοιξε και βρίσκεται στην ψηφιακή βιβλιοθήκη του Cambridge

Ενα βιβλίο του 17ου αιώνα, που περιλαμβάνει «ίσως το πιο όμορφο σύνολο των εκτυπώσεων που έγινε ποτέ» είναι πλέον ελεύθερα διαθέσιμο από την ψηφιακή βιβλιοθήκη του Cambridge. Εκτιμάται ότι είναι αξίας εκατομμυρίων  και είναι το  «Εγχειρίδιο ζωγραφικής και καλλιγραφίας» που φτιάχτηκε το  1633 από το Ten Bamboo Studio στο Nanjing.

Ο Charles Aylmer, του τμήματος Κινεζικής του Πανεπιστημίου δήλωσε ότι αυτό είναι το πρώτο και καλύτερο παράδειγμα εκτύπωσης πολλαπλών χρωμάτων οπουδήποτε στον κόσμο. Περιλαμβάνει  138 πίνακες και σκίτσα με τα συναφή κείμενα από πενήντα διαφορετικούς καλλιτέχνες και καλλιγράφους. Αν και ανατυπώθηκε πολλές φορές, οι πλήρεις σειρές των πρώιμων εκδόσεων με το αρχικό τους δέσιμο είναι εξαιρετικά σπάνιες.

Πρόκειται για ένα εγχειρίδιο τόσο εύθραυστο και ευαίσθητο που αν δεν ήταν ψηφιοποιημένο δε θα μπορούσε κανείς να το δει ή να το μελετήσει. Είναι το πρώτο κινέζικο βιβλίο που τυπώθηκε με την τεχνική της πολύχρωμης ξυλογραφίας γνωστής ως Douban. Η τεχνική εφευρέθηκε και τελειοποιήθηκε από τον Hu Zhengyan 胡正 言 (1584 με 1674).

Περιέχει οκτώ κατηγορίες: τα πουλιά, τα δαμάσκηνα, ορχιδέες, μπαμπού, τα φρούτα, πέτρες, σχέδια με μελάνι και μεικτά σχέδια. Κάθε κατηγορία χωρίζεται σε δύο δέσμες. Τα φύλλα εκτυπώνονται σε μία μόνο πλευρά, διπλώνονται στη μέση και είναι  κολλημένα μεταξύ τους κατά μήκος του εξωτερικού δεσίματος. Με την εξαίρεση μιας κατηγορίας, κάθε εικόνα ακολουθείται από ένα συνοδευτικό κείμενο, στις περισσότερες περιπτώσεις, ένα ποίημα.

Αυτό είναι το καλύτερο και το μόνο σωζόμενο πλήρες αντίγραφο στο αρχικό του δέσιμο. Μπορείτε να το δείτε εδώ

Πηγή: Lifo