Ευελπιστούμε ότι αυτό το κείμενο θα σας βοηθήσει να προχωρήσετε χωρίς στεναχώρια και άγχος τη ζωή σας, γιατί οι άνθρωποι που περιγράφουμε-και που σίγουρα κάτι σας θυμίζουν-είναι οι επονομαζόμενοι και «τοξικοί», δηλαδή κατά το κοινώς λεγόμενο εκείνοι με την αρνητική ενέργεια, οι οποίοι, όσο κι αν δεν πιστεύετε στις προλήψεις, επηρεάζουν με όλον αυτόν τον αρνητισμό που κουβαλούν γεγονότα και καταστάσεις και σταδιακά θα διαπιστώσετε πως μια ανεξήγητη γκαντεμιά έχει απλώσει τα πέπλα της πάνω σε κάθε τομέα της ζωής σας και οι αποτυχίες έχουν γίνει η καθημερινότητά σας.

Ο ΝΑΡΚΙΣΣΟΣ

Ο πλέον τοξικός απ’ όλους. Θα τον αναγνωρίσετε εύκολα γιατί δεν είχε κανέναν φίλο πριν από σας και δεν θα έχει ούτε μετά! Γιατί ποιος θέλει δίπλα του κάποιον που αυτοθαυμάζεται διαρκώς, υποτιμάει εσάς και τους άλλους, περιγράφει με αοριστίες διάφορες ανύπαρκτες επιτυχίες στον επαγγελματικό και προσωπικό τομέα, συνεχώς περιαυτολογεί και, ασφαλώς, απαξιώνει τις δικές σας δυνατότητες γιατί φυσικά δεν τον συμφέρουν οι συγκρίσεις…

Το προφίλ του ευτυχώς είναι ευανάγνωστο: Κάθεται μόνος του σε μια καφετέρια και δήθεν δουλεύει (τον κόσμο). Δηλώνει πως είναι επιλογή του, αλλά σύντομα αντιλαμβάνεστε πως ο τύπος «πιο καλή η μοναξιά» δεν μπορεί να βρει συντροφιά.

Επαγγελματικά πρόκειται για τη χειρότερη επιλογή που μπορείτε να κάνετε. Λόγω μεγαλοστομιών και… ακατάσχετης μπουρδολογίας θα σας υποσχεθεί τον ουρανό με τ’ άστρα, χάρη σε υψηλές γνωριμίες, σε πρωτότυπες (όπως τις χαρακτηρίζει) ιδέες, σε αποδοτικές συνεργασίες που βρίσκονται μονάχα στο μυαλό του. Για να τον ξεμπροστιάσετε εφαρμόστε έναν πολύ απλό και συνάμα αποτελεσματικό τρόπο: Επειδή πάντα θα παριστάνει τον ακριβοθώρητο, συνήθως λόγω των υποτιθέμενων γυναικών που τον… απασχολούν, ξεγελάστε τον (συνήθως είναι άνδρας) αποκαλύπτοντας ότι έχετε κλείσει ραντεβού με δύο γυναίκες από τον χώρο του μόντελινγκ το ίδιο κιόλας βράδυ. Εάν ξαφνικά δεν εγκαταλείψει όλες αυτές που τον πολιορκούν και δεν έρθει τρέχοντας μισή ώρα νωρίτερα στο προκαθορισμένο ραντεβού, μάλλον τον αδικήσατε και δεν ανήκει στην ενοχλητική κατηγορία που περιγράφουμε.

Αν στον επαγγελματικό τομέα λόγω αλαζονείας και έπαρσης πρόκειται για τον χειρότερο συνεργάτη, τότε σε επίπεδο προσωπικό είναι μακράν ο πιο άπιστος φίλος που θα μπορούσε να σας συνοδεύσει στις εξόδους σας. Πάλι είναι εύκολο να τον αναγνωρίσετε: Αναρωτηθείτε, αν πρόκειται για κοπέλες, αν ποτέ σας έφερε σε επαφή με καμία ή έστω αν είπε μια καλή κουβέντα για σας στην οποιαδήποτε. Αντιθέτως, θα παρατηρήσετε ότι εσείς μόνο προσφέρετε δίχως το παραμικρό αντάλλαγμα. Ο τοξικός «νάρκισσος» δεν θα σας τηλεφωνήσει ούτε στη γιορτή σας και αυτό μόνο τυχαία δεν συμβαίνει. Ο,τι κάνει πρέπει να εξυπηρετεί κάποιον… ανώτερο σκοπό, που συνήθως είναι η προβολή του και ταυτόχρονα η δική σας ψυχολογική εξόντωση!!!

Ποτέ δεν θα πιείτε έναν καφέ μαζί του σαν δυο καλοί φίλοι («σαν» και όχι «ως») παρά μόνο αν συντρέχουν συγκεκριμένοι λόγοι: Να του γνωρίσετε κοπέλες, να τον φέρετε σε επαφή με κάποιον «χρήσιμο» άνθρωπο, να του προτείνετε κάτι που (ελπίζει ότι) θα του αποφέρει χρήματα, να επισκεφθείτε κάποιο μέρος που θα κάνει «οφθαλμόλουτρο», το μόνο άλλωστε που μπορεί σε σχέση με τις περιορισμένες δυνατότητές του.

Κλείνοντας, σας εφιστώ την προσοχή σε κάτι πολύ σημαντικό που αξίζει να προσέξετε: Επειδή ο νάρκισσος έγινε νάρκισσος γιατί διαθέτει ιδιαιτέρως χαμηλή αυτογνωσία και, στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, αφορά άτομο με ελάχιστες δυνατότητες και εμφανείς αδυναμίες, κάνοντας την απεγνωσμένη προσπάθεια να ξεχωρίσει, αφού ο ίδιος είναι ανίκανος να ανέβει στην κλίμακα της καταξίωσης, θα επιχειρήσει με κάθε εφικτό τρόπο να… κατέβετε εσείς.

Επομένως, κόψτε αμέσως κάθε επαφή. Αυτοί οι άνθρωποι δεν επιδέχονται βελτίωσης και δεν θα διορθωθούν ποτέ…

ΝΟΜΠΕΛΗΣ ΑΡΗΣ