Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής βρίσκονται σε ένα ιστορικό σταυροδρόμι. Για τον λόγο αυτό η ψήφος μας στις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου 2020 έχει μεγαλύτερη σημασία από συνήθως.

Το μέλλον της Αμερικής, και πιθανόν το μέλλον της Ελλάδας και της Κύπρου, μπορεί να εξαρτάται από αυτήν. Δεν υπάρχουν περιθώρια για λάθη. Ούτε θα μπορούμε να επικαλεστούμε το άλλοθι ότι δεν γνωρίζαμε. Στις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου οφείλουμε να βάλουμε το γενικό συμφέρον υπεράνω του πολιτικού και του προσωπικού. Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απέδειξε, στα σχεδόν τέσσερα χρόνια που πέρασαν, ότι είναι ακατάλληλος να ηγείται της Αμερικής και όλου του Κόσμου.  Η ζημιά στη χώρα, στην περίπτωση που επανεκλεγεί, πιθανόν να μην είναι αναστρέψιμη. Το εθνικό συμφέρον, λοιπόν, το μέλλον των παιδιών μας, μας καλεί να ψηφίσουμε τον Τζο Μπάιντεν για επόμενο πρόεδρο της Αμερικής.

Δεν είναι ώρα για υπεκφυγές. Είναι ώρα ευθύνης. Οι εκλογές της 3ης Νοεμβρίου θα δώσουν απάντηση σε ένα κρίσιμο ερώτημα που απασχολεί και όλο τον Κόσμο: Κατά πόσον η προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ αποτελεί μια εκτροπή, ή την αρχή μιας νέας, περιπετειώδους εποχής στη ζωή της χώρας, και του Κόσμου ολόκληρου.

Η θέση μας, η θέση της Ομογένειας σε αυτές τις εκλογές, θα μας προσδιορίζει για χρόνια. Η Αμερική βρίσκει τον εαυτό της σε μια ασυνήθιστη θέση: περνά μια σοβαρή πολιτική κρίση. Οι θεσμοί της δοκιμάστηκαν, όσο λίγες φορές στο παρελθόν, στα τέσσερα χρόνια που πέρασαν από την εκλογή του Τραμπ στην προεδρία της χώρας. Είναι κρίση της απεμπόλησης του ηγετικού της ρόλου διεθνώς. Της απαξίωσης συμμαχιών, όπως αυτή του ΝΑΤΟ, που η ίδια έχτισε πρωτίστως για την ασφάλειά της και την οικονομική της ευμάρεια. Αγκαλιάζει ηγέτες, όπως τον Πούτιν, τον Κιμ και τον Ερντογάν. Φτάσαμε στο σημείο οι ξένοι να μας λυπούνται.

Ως μετανάστες εμείς οι ίδιοι, ή ως παιδιά μεταναστών, πρέπει να μας θίγει βαθύτατα το εχθρικό κλίμα που καλλιεργεί προς τους μετανάστες από την στιγμή που ανακήρυξε την υποψηφιότητά του για την προεδρία. Κι ενώ χρησιμοποιεί εμπρηστικές εκφράσεις μόνο κατά των παράνομων μεταναστών, το κλίμα που δημιουργεί προκαλεί ένα σύννεφο καχυποψίας για όλους μας.

Οι εκλογές της 3ης Νοεμβρίου πιθανόν να είναι καθοριστικής σημασίας και για την ασφάλεια της Ελλάδας και της Κύπρου. Τα γεγονότα, όσον αφορά την τουρκική ωμή, συστηματική, επιθετικότητα είναι σε όλους μας γνωστά.

Είναι σε όλους μας γνωστό ότι η ειρήνη κρέμεται από μια τρίχα, γιατί ο Ερντογάν φαίνεται αποφασισμένος να επιβάλλει ακόμα και διά της βίας, τα επεκτατικά του σχέδια στο Αιγαίο και στην Κύπρο. Εχουμε σε έναν βαθμό τη συμπαράσταση της ΕΕ. Δεν φτάνει. Η ΕΕ δεν διαθέτει Στρατό.

Η μόνη χώρα που μπορεί να ανατρέψει τα σχέδια του Ερντογάν είναι η Αμερική. Το έχει κάνει και στο παρελθόν. Ωστόσο, είναι γνωστές οι σχέσεις Τραμπ με Ερντογάν. Εχει αναφερθεί σε αυτές και ο ίδιος. Τις τεκμηριώνουν και οι συνεργάτες του (π.χ. ο πρώην σύμβουλός του σε θέματα Εθνικής Ασφάλειας). Δεν θα χρειαστεί καν να του δώσει το «πράσινο φως». Ο Ερντογάν θα θεωρήσει ότι το έχει ήδη εξασφαλίσει. Οτι για κάποιο λόγο τού το οφείλει. Επομένως, μια ψήφος υπέρ του Τραμπ μπορεί να ισοδυναμεί με μια ψήφο υπέρ της ελευθερίας δράσεως του Ερντογάν σε βάρος της Ελλάδας και της Κύπρου.

Αντίθετα, ο Μπάιντεν γνωρίζει την Ομογένεια. Γνωρίζει τα εθνικά μας θέματα. Γνωρίζει τις επιπτώσεις που θα έχει στο ΝΑΤΟ μια σύρραξη μεταξύ δύο κρατών-μελών του. Γνωρίζει ότι ο μόνος ωφελημένος από αυτή θα είναι ο Πούτιν.

Επίλογος: Ο Τραμπ είναι ένας ταλαντούχος δημαγωγός. Εκμεταλλεύτηκε, ομολογουμένως κατά πανέξυπνο τρόπο την οργή της μεσαίας τάξης κατά του κατεστημένου.

Η επιλογή, λοιπόν, μεταξύ Τραμπ και Μπάιντεν είναι σαφής.

Ο Τζο Μπάιντεν θα επαναφέρει τον σεβασμό στον προεδρικό θεσμό.

Θα εργαστεί να ενώσει, όχι να διχάσει, τον αμερικανικό λαό.

Θα ακούσει τους επιστήμονες στο θέμα του κορωνοϊού.

Θα ενισχύσει την Οικονομία βάζοντας, επιτέλους, την έμφαση της οικονομικής πολιτικής εκεί που πρέπει, στη μεσαία τάξη.

Δεν είναι τέλειος. Δεν θα κάνει θαύματα. Θα επαναφέρει, όμως, μια ανθρώπινη, αξιοπρεπή συμπεριφορά στην προεδρία.

Θα προσπαθήσει να επουλώσει τις πληγές που έχουν ανοιχτεί στο πολιτικό σώμα της χώρας. Δεν θα «κυβερνά» με τα tweets. Θα ηγηθεί του Κόσμου. Θα αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη στους συμμάχους μας.

Θα βάλει φρένο στα παράλογα σχέδια του Ερντογάν.

Ωστόσο, στο τέλος της ημέρας, ένα θέμα μετράει. Ενα πράγμα καθοδηγεί τις πράξεις όλων μας.

Ο χαρακτήρας μας.

Η μοίρα μας, ως άνθρωποι και κοινωνίες, είναι ο χαρακτήρας μας.

Ηρθε η ώρα να τελειώσει αυτή η κρίση.

Είναι στο χέρι μας.