Ηταν ο πρώτος άνθρωπος που δήλωσε δημόσια ότι οι εμφανίσεις UFO ήταν στην πραγματικότητα οι λάμψεις κάποιων σεισμών που προκαλούνταν από την πίεση και τη διάταση στον φλοιό της Γης. Τώρα, ύστερα από πολλές μελέτες, ο Μάικλ Πέρσιντζερ, ένας επιστήμονας νευρολογίας στο Πανεπιστήμιο Λορέντιαν του Καναδά, ανακάλυψε ότι οι εμφανίσεις UFO συχνά προηγούνταν από τη σεισμική δραστηριότητα κατά έξι μήνες περίπου. Με τη βοήθεια αναλυτικών στοιχείων από τη Σουηδία που συγκεντρώθηκαν μεταξύ του 1963 και του 1967, ο Πέρσιντζερ και ο ερευνητής Ντακ Μάτσον ανακάλυψαν μια ιδιαίτερη σχέση που υπάρχει ανάμεσα σε μια ομάδα από σεισμούς και σε μια ανάλογη ομάδα από εμφανίσεις UFO.

Ο Πέρσιντζερ έχει καταπιαστεί με ζήλο με τα φαινόμενα της εμφάνισης των UFO από το 1969 και σε μια εξελικτική πορεία έχει αναπτύξει αυτό που ονομάζει θεωρία τεκτονικής πίεσης. Εν συντομία, αυτή η θεωρία λέει ότι οι πλάκες της επιφάνειας του φλοιού της Γης συνεχώς μετατοπίζονται, χτυπώντας η μία την άλλη και δημιουργώντας πιέσεις και διατάσεις. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα μια δευτερεύουσα σεισμική δραστηριότητα και τελικά την απελευθέρωση ενέργειας με τη μορφή φωτεινών σφαιρών. Από το 1974 ο Πέρσιντζερ μελετάει τη σχέση μεταξύ των εμφανίσεων UFO και των σεισμών στις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά και πιο πρόσφατα στην Ευρώπη. Αλλά μόνο τώρα τελευταία έχει αρχίσει να μιλάει για πρόβλεψη σεισμών.

Η θεωρία του έχει αναστατώσει κάποιες ομάδες που ασχολούνται με τα UFO, επειδή υποστηρίζει ότι τα UFO είναι λάμψεις που εμφανίζονται πριν τον σεισμό και ότι τα περισσότερα διαστημικά σχήματα που εμφανίζονται είναι στην πραγματικότητα παραισθήσεις της αντίληψης που προκαλούνται από απροσδόκητες επαφές μεταξύ της σεισμικής ενέργειας και του εγκεφάλου.

Ενας από αυτούς που έχουν αναστατωθεί από τις παραπάνω δηλώσεις είναι ο Κρις Ρουτκόφσκι, ο οποίος είναι και ο ίδιος ερευνητής στο Πανεπιστήμιο της Μανιτόμπα και έχει πίσω του ένα αρκετά μεγάλο παρελθόν ενασχόλησης με την αστρονομία. «Είναι μια θεωρία που παρουσιάζει τεράστια κενά, γιατί μεταφράζει τις υπόγειες πιέσεις σε ενέργεια που μπορεί να ταξιδέψει εκατοντάδες χιλιόμετρα κάτω από το έδαφος και μετά να πηδήξει και να βρεθεί ξαφνικά στον ουρανό σαν UFO!». Κάποιες ανάλογες κατηγορίες ακούστηκαν από τον Μπρους Μακάμπυ, ερευνητή των UFO και φυσικό στο Ναυτικό των ΗΠΑ. «Είναι πολύ εύκολο να ανακαλύψει κανείς έναν σωρό θεωρίες, αν συνδυάζει τόσο μεγάλα κομμάτια της επιφάνειας της Γης με τόσο μεγάλα διαστήματα χρόνου».

Τέτοιου είδους κριτικές όμως δεν πτοούν τον Πέρσιντζερ που λέει: «Όταν έχει κανείς τόσους πολλούς συσχετισμούς σε τόσο πολλά μέρη, όπως έχει βρει η δική μας ομάδα, γίνεται όλο και πιο πιστευτό ότι η θεωρία μας δεν είναι κίβδηλη».