Η εγγονή του μεγιστάνα των μέσων ενημέρωσης του 19ου αιώνα, William Randolph Hearst, η Patty Hearst απήχθη από τον Συμβιωτικό Απελευθερωτικό Στρατό το 1974. Πέρασε 19 μήνες με τους απαγωγείς της – συμπράττοντας σε εγκληματικές πράξεις λίγο μετά την απαγωγή της – προτού συλληφθεί από το FBI.

Ποια είναι η Patty Hearst;

Η Πάττυ Χερστ είναι η εγγονή του William Randolph Hearst, ιδρυτή της αυτοκρατορίας των μέσων ενημέρωσης Hearst. Στις 4 Φεβρουαρίου 1974, σε ηλικία 19 ετών, η Χερστ απήχθη από μέλη του Συμβιωτικού Απελευθερωτικού Στρατού. Λίγο αργότερα, ανακοίνωσε ότι είχε ενταχθεί στην SLA και άρχισε να συμμετέχει σε εγκληματικές δραστηριότητες με την ομάδα, συμπεριλαμβανομένων ληστειών και εκβιασμών. Η Χερστ συνελήφθη από το FBI τον Σεπτέμβριο του 1975 και τον επόμενο χρόνο καταδικάστηκε για ληστεία τραπεζών και καταδικάστηκε σε 35 χρόνια φυλάκισης. Απελευθερώθηκε νωρίς, το 1979, αφού ο πρόεδρος Τζίμι Κάρτερ μετέτρεψε την ποινή της.

Τα πρώτα χρόνια

Η Χερστ γεννήθηκε στην Patricia Campbell Hearst στις 20 Φεβρουαρίου 1954, στο Λος Αντζελες της Καλιφόρνια. Είναι η εγγονή του Γουίλιαμ Ράντολφ Χερστ, του διάσημου θρησκευόμενου εκδότη εφημερίδας του 19ου αιώνα και ιδρυτή της αυτοκρατορίας των μέσων μαζικής ενημέρωσης του Χερστ, και η τρίτη από τις πέντε κόρες που γεννήθηκαν από τον Ράντολφ Α. Χερστ, τον τέταρτο και μικρότερο γιο του Γουίλιαμ. Μετά την αποφοίτησή της από το λύκειο, η Χερστ παρακολούθησε το Menlo College και το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Μπέρκλεϊ.

Απαγωγή από το SLA

Στις 4 Φεβρουαρίου 1974, σε ηλικία 19 ετών, η Χερστ έγινε όμηρος από μέλη του Συμβιωτικού Απελευθερωτικού Στρατού, που στόχευε να συγκεντρώσει ένα πολλά λύτρα από τον πλούσιο πατέρα της. Σε μια περίεργη σειρά γεγονότων, δύο μήνες μετά την αιχμαλωσία της, η Χερστ ηχογράφησε μια μαγνητοταινία που σύντομα θα ακουγόταν σε όλον τον κόσμο, ανακοινώνοντας ότι είχε γίνει μέλος τής SLA. Τους μήνες που ακολούθησαν, κυκλοφόρησαν περισσότερες ταινίες με την ομιλία Χερστ από την ομάδα και η νεαρή γυναίκα είχε αρχίσει να συμμετέχει ενεργά σε εγκληματική δραστηριότητα υπό την ηγεσία της SLA στην Καλιφόρνια, συμπεριλαμβανομένων ληστειών και εκβιασμών μεταξύ των οποίων περίπου 2 εκατομμυρίων δολαρίων από τον πατέρα τής Χερστ κατά τη διάρκεια των μηνών της σε αιχμαλωσία.

Δίκη και ποινή

Στις 18 Σεπτεμβρίου 1975, μετά από περισσότερους από 19 μήνες με το SLA, η Χερστ συνελήφθη από το FBI. Την άνοιξη του 1976, καταδικάστηκε για ληστεία τραπεζών και καταδικάστηκε σε 35 χρόνια φυλάκισης. Ωστόσο, η Χερστ θα υπηρετούσε λιγότερο από δύο χρόνια: απελευθερώθηκε το 1979, μετά την αλλαγή της ποινής της από τον ρόεδρο Κάρτερ. Τον Ιανουάριο του 2001, λίγο πριν φύγει από τον Λευκό Οίκο, ο πρόεδρος Μπιλ Κλίντον της έδωσε πλήρη χάρη.

Κοινωνικός αντίκτυπος και σύνδρομο της Στοκχόλμης

Η εμπειρία της Χερστ με το SLA, ιδιαίτερα οι λεπτομέρειες της μετάβασής της από θύμα σε υποστηρικτή, έχει προκαλέσει ενδιαφέρον τα τελευταία χρόνια, συμπεριλαμβανομένων αμέτρητων ψυχολογικών μελετών που εμπνέονται και ενισχύονται από την ιστορία της. Η μετατόπιση της συμπεριφοράς της Χερστ με το SLA έχει αποδοθεί ευρέως σε ένα ψυχολογικό φαινόμενο που ονομάζεται σύνδρομο της Στοκχόλμης, στο οποίο οι όμηροι αρχίζουν να αναπτύσσουν θετικά συναισθήματα για τους απαγωγείς τους, ένα αποτέλεσμα που πιστεύεται ότι θα συμβεί όταν οι αρχικά τρομακτικές εμπειρίες των θυμάτων με τους απαγωγείς τους αργότερα αντιμετωπίζονται με πράξεις συμπόνιας ή συντροφικότητας από τα ίδια άτομα.

Προσωπική ζωή

Λίγο μετά την απελευθέρωσή της από τη φυλακή, η Χερστ παντρεύτηκε τον αστυνομικό Bernard Shaw. Εχουν δύο κόρες, τις Gillian και Lydia.

Κινηματογράφος

Εχουν γίνει πολλές ταινίες και ντοκιμαντέρ για τη Χερστ, όπως το The Ordeal of Patty Hearst (1979), Patty Hearst (1988), Guerrilla: The Taking of Patty Hearst (2004) και The Radical Story of Patty Hearst (2018).

Πρωταγωνίστησε επίσης σε μερικές ταινίες μεγάλου μήκους όπως οι Cry-Baby (1990), Bio-Dome (1996) και Pecker (1998).