Η άγνωστη ιστορία του γυναικείου αθλητισμού που έχει αποσιωπηθεί για χιλιάδες χρόνια. Από τη Χλώριδατην πρώτη νικήτρια στα Ήραια (11ος-6ος αι. π.Χ) μέχρι τη Σταμάτα Ρεβύθη που προσπαθούσε να τρέξει στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1896 μ.Χ. και η Ολυμπιακή Επιτροπή δεν τη δεχόταν με το ψέμα ότι έχασε την προθεσμία ή όταν δεν έπιασε αυτό, με το ότι θα γίνουν σε μια βδομάδα άλλοι αγώνες για τις γυναίκες οι οποίοι ουδέποτε προγραμματίσθηκαν ή έγιναν. Ακόμη και ο παπάς του Μαραθώνα δε δεχόταν να την ευλογήσει γιατί λέει ευλογούσε μόνο επίσημους αθλητές!

Οι συγγραφείς τεκμηριώνουν πλήρως με πηγές και φωτογραφίες αρχαιολογικών ευρημάτων 25 νικήτριες αγώνων, που βέβαια αντιστοιχούν σε πολλαπλάσιο αριθμό συμμετεχόντων γυναικών γιατί κάθε νικήτρια έχει αφήσει πίσω της πολλές που αγωνίσθηκαν χωρίς να έρθουν πρώτες. Και φυσικά πολλών άλλων νικητριών οι επιγραφές με τα ονόματά τους, τα αγαλματίδια και γενικά τα τεκμήρια της νίκης τους χάθηκαν ή καταστράφηκαν ηθελημένα ή αθέλητα στο πέρασμα του χρόνου.

Εκτός από τα ονόματα, τα αθλήματα στα οποία πρώτευσαν και τα βιογραφικά στοιχεία της κάθε μιάς από αυτές, περιγράφονται οι αγώνες στους οποίους λάμβαναν μέρος: τα Ηραία προς τιμήν της θεάς Ήρας, τα Πύθια προς τιμήν της Πυθίας, οι Ολυμπιακοί αγώνες, τα Ίσθμια, τα Νέμεα, τα Ασκληπίεια στην Επίδαυρο, τα Αμφιαράεια στον Ωρωπό, τα Ελευθέρια στις Πλαταιές, τα Υακίνθεια κοντά στη Σπάρτη, τα Παναθήναια αλλά και άλλες εκδηλώσεις όπως τα Ταυροκαθάψια.

Πρόκειται για πολύ προσεγμένη έκδοση, γραμμένη σε δύο γλώσσες, τα Ελληνικά και τα Αγγλικά, με λεπτομερή βιβλιογραφία και απευθύνεται σε όποιον ενδιαφέρεταιγια την Αλήθεια και την Ιστορία.

Μ. Χ. Αναγνωστοπούλου