ΕΚΑΤΟ ΜΕΡΕΣ ΕΥΤΥΧΙΑΣ-ΦΑΟΥΣΤΟ ΜΠΡΙΤΣΙ-Εκδόσεις ΠΑΤΑΚΗ

Ένα ευρηματικό, γεμάτο χιούμορ και ανθρωπιά μυθιστόρημα που πραγματεύεται την αντίστροφη μέτρηση του χρόνου μέχρι το θάνατο. Ήρωας είναι ένας 40χρονος γυμναστής με σύζυγο και μικρά παιδιά που πληροφορείται ξαφνικά ότι του μένουν λίγοι μήνες ζωής και φυσικά μένει κεραυνοβολημένος χωρίς να ξέρει τί να κάνει. Το συγκλονιστικό νέο τον χτυπάει στη μέση μιας κρίσης στο γάμο του, την οποία προκάλεσε ο ίδιος και προσπαθεί να διορθώσει.

Όσο περνούν οι μέρες και παρά το αρχικό μούδιασμα, καταφέρνει σιγά-σιγά να απορρίψει πράγματα από τη ζωή του που τον κάνουν να νιώθει άσχημα, να απολαύσει στο μέγιστο αυτά που έχει, ακόμη και να οργανώσει το μέλλον της οικογένειάς του μετά το θάνατό του.

Είναι απίστευτο το ότι  προλαβαίνει να κάνει ένα σωρό φάρσες, ταξίδια, να απολαύσει την παρέα των φίλων του, να προσπαθήσει να ξανακερδίσει τη γυναίκα που αγαπά και να οργανώσει το τέλος της ζωής του κρατώντας τον έλεγχο, προτού γίνει ανήμπορος.

Υπέροχα μαθήματα ζωής, θεραπευτικά στις εποχές που διανύουμε. Ο ήρωας-Ιταλός-είναι πολύ κοντά στην ελληνική ιδιοσυγκρασία και πιστεύω ότι θα εμπνεύσει και θα συγκινήσει περισσότερο ακόμη και από την υπέροχη «Τελευταία Διάλεξη» του Ράντυ Πάους για όσους τη διάβασαν. Επίσης ίσως βάλει ορισμένα θέματα στις πραγματικές τους διαστάσεις όπως πχ «δε φοράω μάσκα», «γιατί να κάνω ό,τι μου λένε;», «δε μπορώ, δεν κάνω, δε δείχνω» και άλλα νιανιαρίσματα του καιρού μας, τη στιγμή που διανύουμε περίοδο πολέμου σε όλα τα επίπεδα: συνόρων, πανδημίας, εμπρησμών, οικονομικής κρίσης κλπ.

Καταπληκτικό εύρημα ήταν το μαγαζί με την ονομασία «Κουβεντολόϊ». Ελπίζω-αντίθετα με τον ήρωα του βιβλίου του-ο συγγραφέας να έχει πολλά χρόνια ζωής μπροστά του για να απολαύσουμε και άλλα εξ ίσου εμπνευσμένα βιβλία του.

 

Μ.Χ. Αναγνωστοπούλου