«Η ΓΕΝΕΤΙΚΗ ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ» – Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης, Εκδόσεις Κυριακίδη

Ο Καθηγητής Γενετικής Κος Τριανταφυλλίδης μας εισάγει στην επιστήμη της Αρχαιογενετικής που αντικείμενό της είναι η μελέτη του αρχαϊκού DNA. Το βιβλίο απευθύνεται στο ευρύ κοινό και όχι σε ειδικούς επιστήμονες.

Εκείνο που το καθιστά ιδιαίτερα συναρπαστικό είναι ο τρόπος προσέγγισης του κάθε θέματος: ο συγγραφέας χρησιμοποιεί με σεβασμό ό,τι καλύτερο έχει να προσφέρει καθεμιά από επιστήμες όπως η Γεωγραφία, η Παλαιοντολογία, η Αρχαιολογία, η Γλωσσολογία, η Στατιστική, η Ανθρωπολογία, η Σπηλαιολογία ακόμη και η Μυθολογία.

Αφορά όποιον ενδιαφέρουν απαντήσεις στα προαιώνια ερωτήματα όπως:

-Η Αφρική ως κοιτίδα του σύγχρονου ανατομικά ανθρώπου

-Η επιμειξία ανάμεσα στον άνθρωπο του Νεάντερνταλ και τον σύγχρονο ανατομικά άνθρωπο

-Το DNA του σύγχρονου ανατομικά ανθρώπου που ζούσε στη Σιβηρία πριν 45.000 χρόνια και των αρχέγονων μορφών ανθρώπων που κατοικούσαν στην Ευρασία πριν 350.000 χρόνια.

-Οι Πληθυσμιακές μετακινήσεις από το 23.000π.Χ. μέχρι σήμερα.

-Οι θεωρίες για την Καταγωγή των Ελλήνων: η Μυθολογική εκδοχή, η Κάθοδος των Δωριέων, η Ινδοευρωπαϊκή καταγωγή  και άλλες

-Η Γενετική Σύσταση των Ελλήνων

-Γενετικές μελέτες υποπληθυσμών της Ελλάδας: Σαρακατσαναίοι, Βλάχοι, Ρομά, Πομάκοι κ.α.

-Σύγκριση της Γενετικής Σύστασης των Ελλήνων με αυτή των γειτονικών λαών: Ιταλών, Αλβανών, Σλάβων της π.Γ.Δ.Μ., Βουλγάρων, Τούρκων.

-Είναι οι σύγχρονοι Ελληνες άμεσοι απόγονοι των Αρχαίων Ελλήνων;

Ερωτήματα όπως αυτά και πολλά άλλα που εξετάζει το πόνημα αυτό, αφορούν το Ποιοί Είμαστε. Οταν το γνωρίζουμε, δεν είναι εύκολο  στους Ελληνες ή μη Ηγέτες  να μας άγουν και να μας φέρουν για τους δικούς τους ιδιοτελείς σκοπούς.

Η έκδοση είναι εξαιρετικά προσεγμένη. Το τελευταίο κεφάλαιο –Η Σύνοψη-κλείνει  υπέροχα με τα λόγια του Ισοκράτη από τον 4ο Πανηγυρικό του Λόγο που απηύθυνε το 380 π.Χ. στους Αθηναίους.

 

Μ. Χ. Αναγνωστοπούλου