ΜΟΡΦΩΜΕΝΗ, Tara Westover, Εκδόσεις Ίκαρος

Το βιβλίο αυτό είναι η αληθινή ιστορία της συγγραφέως που περιγράφει τη ζωή της που ξεκίνησε στο Αϊντάχο, σε μια οικογένεια με πολλά παιδιά που διευθυνόταν από τους νόμους που θέσπιζε ο πατέρας της ένας ακραίος Μορμόνος.

Από αυτό που θεωρείται σήμερα φυσιολογική ζωή, δηλαδή τα παιδιά να πηγαίνουν στο σχολείο ή όταν αρρωστήσουν να επισκέπτονται το γιατρό, η ζωή της και των αδελφών της απείχε έτη φωτός. Παιδιά που δεν είχαν πιστοποιητικό γέννησης και δε γνωρίζουν ότι έχουν γίνει δύο παγκόσμιοι πόλεμοι αλλά ζουν υποτίθεται μιαν αγνή ζωή έξω από τον αμαρτωλό πολιτισμό.

Η γεμάτη ενδιαφέρον αφήγηση της συγγραφέως μας δημιουργεί ένα σωρό ερωτήματα για την εξουσία που έχουν όλοι οι γονείς πάνω στα παιδιά τους, τη χειραγώγηση ή την ψυχολογική βία και την αυθαιρεσία στο όνομα της Αγίας Οικογένειας από την οποία δεν ξεφεύγουμε ούτε ενήλικες καθώς πάντα προσπαθούμε να γίνουμε αρεστοί στους γεννήτορές μας λόγω μιας βαθειά ριζωμένης αντίληψης που μας έχουν περάσει στη διάρκεια της τρυφερής ηλικίας που βρισκόμαστε στο έλεός τους. Πόσες χαμένες ζωές δεν καθορίσθηκαν από τις ευκαιρίες που στέρησαν οι γονείς από τα παιδιά τους για διάφορους λόγους;

Το βιβλίο αυτό δείχνει επίσης τι λυσσαλέο αγώνα κάνουν ορισμένα παιδιά για να πάνε στο σχολείο, κάτι που οι περισσότεροι θεωρούν μια μισητή αγγαρεία. Δείχνει τον Αγώνα για το Αυτονόητο, για τη Δημόσια δωρεάν Παιδεία που όχι μόνο η αξία της δε μνημονεύεται στις μέρες μας αλλά αντίθετα απαξιώνεται σε κάθε ευκαιρία με σκοπό την κατάργησή της.

 

Μ. Χ. Αναγνωστοπούλου