ΡΟΥΣΤΕΡ ΜΠΑΡ – JOHN GRISHAM – Εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα

Το τελευταίο βιβλίο του αγαπημένου συγγραφέα καυτηριάζει πώς το Αμερικάνικο εκπαιδευτικό σύστημα υποδουλώνει με τις αλυσίδες των φοιτητικών δανείων τον κάθε νέο άνθρωπο που έχει όνειρα να σπουδάσει και να υπηρετήσει τη Δικαιοσύνη. Πώς βρίσκεται βαριά χρεωμένος χωρίς καν να έχει προλάβει να πάρει το πτυχίο του και πώς «τυχαίνει» οι ίδιοι άνθρωποι να βρίσκονται πίσω από τα εκπαιδευτικά και τα δανειοδοτικά ιδρύματα.

Ο συγγραφέας πήρε την ιδέα για το βιβλίο από το άρθρο «Η Απάτη των Νομικών Σχολών», μιας εξαιρετικής έρευνας όπως γράφει, του Πωλ Κάμπος (Έλληνας δείχνει από το επώνυμο) στο «Ατλάντικ».

Πρωταγωνιστές είναι τρείς φοιτητές της Νομικής που συνειδητοποιούν το αδιέξοδο στο οποίο έχουν βρεθεί και προσπαθούν αφ΄ενός να επιβιώσουν αφ΄ετέρου να εκδικηθούν τους υπαίτιους.

Το θέμα είναι δυνατό, η περιέργεια για το πού θα καταλήξουν οι ζωές των πρωταγωνιστών σε οδηγεί στην τελευταία σελίδα αλλά μένεις με την εντύπωση ότι αυτό το βιβλίο δεν το έγραψε ο John Grisham που γνωρίζεις. Το σπινθηροβόλο πνεύμα και το υπέροχο χιούμορ του, είναι παντελώς απόντα.

 

Μ.Χ. Αναγνωστοπούλου