ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟ ΗΛΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ-Δρ. ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΚΡΙΜΙΖΗΣ-Εκδόσεις ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Ο Δρ. Κριμιζής μας μεταφέρει όλη την εντυπωσιακή  διαστημική ιστορία από την 50χρονη εμπειρία του στη NASA και την ESA και τις 23 αποστολές στων οποίων το σχεδιασμό και την πραγματοποίηση έλαβε μέρος: από την 1η του αποστολή στον Άρη το 1965 μέχρι το πέρασμα του σκάφους New Horizons από τον Πλούτωνα το 2015  και τη διαφυγή του από το ηλιακό μας σύστημα. Η προσεγμένη έκδοση περιλαμβάνει ασπρόμαυρες και έγχρωμες φωτογραφίες από τις αποστολές, από τους πλανήτες και τους δορυφόρους του ηλιακού μας συστήματος.

Ο συγγραφέας περιγράφει τα δύσκολα παιδικά του χρόνια στη Χίο και πώς η κλίση του για το διάστημα ανάγεται στον παραδοσιακό  ρουκετοπόλεμο στο Βροντάδος. Αναφέρεται  στις ονομασίες των ουρανίων σωμάτων από την ελληνική μυθολογία και τις εξηγεί, στις εκπλήξεις που περίμεναν τους επιστήμονες όταν πλησίαζαν οι αποστολές τους πλανήτες και κατέρριπταν τα σενάρια που είχαν φτιάξει στη Γη γι΄ αυτούς και όλα αυτά με χιούμορ, ευγένεια και νοσταλγική διάθεση. Χαρακτηριστικό περιστατικό είναι η επιστροφή χρημάτων που έκανε ο ίδιος στη NASA μετά το τέλος  Προγράμματος και το Μοντέλο «Καλύτερα, Ταχύτερα, Φθηνότερα» που ο ίδιος καθιέρωσε. (Ίσως θα έπρεπε να χρισθεί Πρέσβης της Ελλάδας στη Γερμανία ή σε άλλη βόρειοευρωπαϊκή χώρα από αυτές που μας κατηγόρησαν επανειλημμένως για σπάταλους και τεμπέληδες ή ακόμη καλύτερα να αναλάβει να συμμαζέψει τα δικά της οικονομικά!!).

Στην εισαγωγή του γράφει: «…Στα φεγγάρια των πλανητών είδα  πρωτοφανείς τόπους: ηφαίστεια να ξερνούν θειάφι στο διάστημα, θάλασσες από υγροποιημένο  φυσικό αέριο, ερήμους εκτεθειμένες σε θανάσιμη ακτινοβολία, υπόγειους ωκεανούς με περισσότερο νερό από όσο υπάρχει στη γη, μέρη που δεν αποκλείεται να κρύβουν δικές τους μορφές ζωής…». Ένα πολύτιμο βιβλίο που αποτελεί έμπνευση για την αγάπη προς τις επιστήμες και την ανάπτυξη της φαντασίας, για τις ανακαλύψεις και τις εξερευνήσεις των τελευταίων δεκαετιών από τον άνθρωπο.

 

Μ.Χ. Αναγνωστοπούλου