«Το Ημερολόγιο Ενός Βιβλιοπώλη», Shaun Bythell, Key Books

Οι άνθρωποι που αγαπούν τα βιβλία και είναι αναγκασμένοι να εξασκούν επαγγέλματα που δεν αγαπούν, συνήθως αναλογίζονται πώς θα ήταν να είχαν δικό τους ένα βιβλιοπωλείο και να περνούσαν τη ζωή τους μέσα στα αντικείμενα της λατρείας τους. Γι αυτό τα τελευταία χρόνια  εκδίδονται το ένα μετά το άλλο βιβλία που έχουν ως θέμα αυτό ακριβώς: το βιβλίο και το βιβλιοπωλείο.

Το Ημερολόγιο Ενός Βιβλιοπώλη είναι πραγματικό και όχι μυθοπλασία. Πρόκειται για το 2ο μεγαλύτερο παλαιοβιβλιοπωλείο της Σκωτίας που διευθύνει ο συγγραφέας με μαεστρία ζογκλέρ ανάμεσα σε ιδιόρρυθμους υπαλλήλους μερικής απασχόλησης, εκκεντρικούς ηλικιωμένους ή μη, που πωλούν ή ψάχνουν σπάνια βιβλία, σε κεφάτες καλλιτεχνικές  εκδηλώσεις που διοργανώνει και καταλήγουν σε κρασοκατανύξεις μέχρι τις μικρές ώρες και πολλά αναπάντεχα περιστατικά ανάμεσα σε συνεχές κουβάλημα τόννων βιβλίων από και προς το βιβλιοπωλείο καθώς και την ανάλογη γκρίνια.

Σίγουρα η πραγματικότητα δεν έχει πολλή σχέση με την ιδεατή ενασχόληση με τα βιβλία που έχουμε οι περισσότεροι στο μυαλό μας. Είναι όμως μια τίμια καταγραφή της καθημερινότητας του χώρου αυτού κατά το έτος 2014 και αξίζει να τη διαβάσει όποιος έχει την περιέργεια λόγω της σαγήνης που του ασκεί  το βιβλίο.

 

Μ. Χ. Αναγνωστοπούλου