ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΦΑΚΕΛΩΜΑ, Έντουαρντ Σνόουντεν, Εκδόσεις Ψυχογιός

Σε μια εποχή που οι περισσότεροι άνθρωποι λένε εκατοντάδες ψέμματα σε καθημερινή βάση-παριστάνοντας ότι δεν το ξέρουν ή ότι δε μπορούν να κάνουν αλλιώς-προς τα αδέλφια τους, τους συναδέλφους τους, τους συντρόφους τους ή τα παιδιά τους πώς γίνεται ένας νεαρός, ευπαρουσίαστος και φέρελπις Αμερικανός  να  κάνει το Αλμα και να ξεπερνάει το Τείχος της Υποκρισίας για το καλό του συνόλου, θέτοντας τη ζωή και την ελευθερία του σε παντοτινό κίνδυνο;

Η συναρπαστική αυτή ιστορία διαβάζεται από τον οποιονδήποτε, δε χρειάζεται να έχει κανείς γνώσεις πληροφορικής. Ο Έντουαρντ Σνόουντεν θα μπορούσε να είναι ένας χαρισματικός λογοτέχνης αν δε γνωρίζαμε ότι όλα όσα αφηγείται είναι η ίδια του η ζωή: ένας νεαρός Αμερικανός που λόγω της τρομοκρατικής επίθεσης στου Δίδυμους Πύργους νιώθει τη λαχτάρα να υπηρετήσει σα στρατιώτης την πατρίδα του αλλά η τύχη ή η ατυχία τον φέρνει να εργασθεί στα συστήματα παρακολούθησης των πολιτών από τις αμερικάνικες μυστικές υπηρεσίες. Όσο ανεβαίνει ιεραρχικά και όσο δε θέλει να παραδεχθεί στον εαυτό του αυτό που μαθαίνει, ότι δηλαδή όλοι οι πολίτες του κόσμου παρακολουθούνται μέσω κάθε κοινής ηλεκτρονικής συσκευής που χρησιμοποιούν και κυρίως ότι αυτές οι πληροφορίες αποθηκεύονται για πάντα (ως τη στιγμή που θα χρειαστεί να χρησιμοποιηθούν εναντίον του πολίτη), τόσο υποφέρει από ψυχοσωματικά συμπτώματα και η σχέση με τη σύντροφό του χειροτερεύει καθώς δε μπορεί να το μοιραστεί μαζί της για να μην τη βάλει σε κίνδυνο.

Ποια ήταν η Στιγμή της Αλήθειας; Η στιγμή που στάθηκε μπροστά στο σταυροδρόμι με τη διαδρομή του δειλού υποκριτή από τη μία και του Ανθρώπου που απελευθερώνεται βροντοφωνάζοντας την Αλήθεια σε όλο τον κόσμο από την άλλη; Τι δρόμους έπρεπε να ανοίξει μόνος του για να μην καταλήξει ένα πτώμα στα αζήτητα; Οι θυσίες ήταν πολλές. Η συμβολή και το παράδειγμα του Έντουαρντ Σνόουντεν είναι τεράστια για την ανθρωπότητα. Το παράδειγμά του μας δείχνει ότι οι ήρωες δε γεννιούνται αλλά γίνονται με δική τους επιλογή την ειλικρίνεια και την ανθρωπιά. Η Προσωπική επανάσταση του Ατόμου είναι το μοναδικό μέλλον για μια βιώσιμη και καλύτερη ανθρωπότητα και αυτό το βιβλίο είναι η έμπνευση για να γίνουμε καλύτεροι.

 

Μ. Χ. Αναγνωστοπούλου