Το πρωί της 7ης Δεκεμβρίου 1941 πραγματοποιήθηκε μια από τις πιο καταστροφικές επιθέσεις της σύγχρονης ιστορίας στο Περλ Χάρμπορ της Χαβάης. Ιαπωνικά βομβαρδιστικά πέταξαν πάνω από τις αμερικανικές ναυτικές βάσεις του νησιού, τις οποίες και διέλυσαν μαζί με τα πολεμικά πλοία που βρίσκονταν αγκυροβολημένα στο λιμάνι του Περλ Χάρμπορ. Τραγικότερο γεγονός, η ανατίναξη και βύθιση του θωρηκτού USS Arizona, με πάνω από 1.000 ναύτες που επέβαιναν στο πλοίο. Η επιχείρηση ολοκληρώθηκε με τον θάνατο πάνω από 2.000 στρατιωτικών, καθώς και τη βύθιση 19 ακόμη πλοίων και την καταστροφή πολλών αεροσκαφών.

Τα ερωτήματα που γεννήθηκαν ήσαν: Για ποιο λόγο τα συστήματα πληροφοριών του αμερικανικού στρατού – από τα ισχυρότερα του κόσμου – αποδείχθηκαν ανεπαρκή για την πρόβλεψη μιας τόσο ολέθριας επίθεσης που προήλθε μάλιστα από μια ελάχιστα ανεπτυγμένη χώρα, όπως ήταν τότε η Ιαπωνία; Κι ακόμα γιατί ο Αδόλφος Χίτλερ κήρυξε τον πόλεμο στις ΗΠΑ, αμέσως μετά το περιστατικό; Μήπως αφέθηκε να γίνει ο βομβαρδισμός, για να μπορέσει η κυβέρνηση να πείσει τον λαό της χώρας να πολεμήσει στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο;

Μοιάζει παράδοξο οι Αμερικανοί να μην είχαν την παραμικρή ιδέα για τα ιαπωνικά σχέδια βομβαρδισμού του στόλου τους. Σύμφωνα με πολλές πηγές, οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών, όπως το Γραφείο Ναυτικών Πληροφοριών (ΟΝΙ) και η Υπηρεσία Πληροφοριών Σημάτων του Στρατού (SIS) ήταν ιδιαίτερα αποτελεσματικές, καθώς είχαν αποκρυπτογραφήσει πολλούς κρίσιμους ιαπωνικούς κωδικούς, όπως και την «πορφυρή» συσκευή των Ιαπώνων, για πληροφορίες υψίστης ασφαλείας. Επίσης, η μιλιταριστική κυβέρνηση της Ιαπωνίας, στην προσπάθεια επιβολής της ηγεμονίας της στην Ασία, θεωρούσε προϋπόθεση την υπονόμευση των αμερικανικών δυνάμεων του Ειρηνικού.

Ορισμένοι υποστήριξαν ότι στην αμερικανική κυβέρνηση, υπό τον Φραγκλίνο Ρούζβελτ, είχαν επίγνωση ότι οι Ιάπωνες ήσαν έτοιμοι να επιτεθούν και ειδοποίησαν μυστικά τους αξιωματούχους του Περλ Χάρμπορ να εγκαταλείψουν τις θέσεις τους και να αφήσουν τα πλοία τους να βυθισθούν. Σημειώνουν επίσης ότι δεν ήταν μια ολική καταστροφή για τον αμερικανικό στρατό, αφού εκτός από τις απώλειες σε ανθρώπινες ζωές, το πολεμικό ναυτικό των ΗΠΑ έχασε μόνο πέντε πλοία οριστικά, καθώς τα υπόλοιπα επισκευάσθηκαν και τέθηκαν σε πλήρη λειτουργία. Ακόμη. οι Ιάπωνες θα μπορούσαν να θέσουν υπό τον έλεγχό τους τα μεγάλα αποθέματα του νησιού, πράγμα που δεν έπραξαν. Ετσι έμεινε το ερώτημα να πλανάται αν η επίθεση στο Περλ Χάρμπορ έφερε τη σκηνοθετική υπογραφή του Ρούζβελτ και των συμβούλων του, με σκοπό ένας οργισμένος αμερικανικός λαός να πάρει τα όπλα – πράγμα που έγινε.

Αλλοι συνωμοσιολόγοι, που δυσκολεύονται να πιστέψουν ότι ο Ρούζβελτ θα μπορούσε να προκαλέσει απώλεια τόσων ανθρώπινων ζωών, στρέφονται προς τον Ουίνστον Τσώρτσιλ, υποδεικνύοντάς τον ως βασικό εγκέφαλο για το Περλ Χάρμπορ. Υποστηρίζουν ότι οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες γνώριζαν για την επαπειλούμενη επίθεση, ωστόσο δεν ενημέρωσαν τον Ρούζβελτ, υποκινούμενοι από την ανάγκη για βοήθεια στην πολεμική τους προσπάθεια εναντίον των ναζί και του Αξονα (Γερμανία, Ιταλία και Ιαπωνία). Εθελοτυφλώντας στα ιαπωνικά σχέδια βομβαρδισμού του αμερικανικού στόλου, οι Βρετανοί θα έσερναν τις ΗΠΑ στη σύρραξη, κερδίζοντας έναν ισχυρό σύμμαχο. Η επιχείρηση στο Περλ Χάρμπορ θα ωθούσε την κοινή γνώμη εναντίον των Ιαπώνων καθιστώντας την αμερικανική εμπλοκή στον πόλεμο αναπόφευκτη.

Μέχρι σήμερα η έρευνα γύρω από την επίθεση έχει δείξει ότι πραγματικά είχαν σταλεί γενικές προειδοποιήσεις για την ιαπωνική επιθετικότητα στις στρατιωτικές διοικήσεις του Ειρηνικού, όμως οι ανώτατοι αξιωματικοί της Χαβάης δεν τις έλαβαν υπόψη. Οταν πλησίαζαν οι ιαπωνικές δυνάμεις προς τη Χαβάη, εκπέμφθηκαν σήματα, αλλά η επικοινωνία μέσω ασυρμάτου είχε προσωρινά διακοπεί. Εξάλλου το FBI θεωρούσε ότι το ναυτικό μπορούσε να παρακολουθεί την επικοινωνία του τοπικού ιαπωνικού προξενείου, όμως οι αμερικανικοί «κοριοί» φαίνεται πως είχαν εντοπισθεί και αποσυνδεθεί. Επίσης, η αμερικανική εξοικείωση με την νεότερη τεχνολογία των τορπιλικών συστημάτων ήταν χαμηλή. Τα στελέχη του ναυτικού των ΗΠΑ δεν πίστευαν ότι υπήρχε περίπτωση να πληγεί ο στόλος από τορπίλες στα ρηχά νερά του Περλ Χάρμπορ. Οι Ιάπωνες όμως είχαν κατασκευάσει τορπίλες ειδικά για ρηχά νερά.

Αρκετοί μεμονωμένοι ερευνητές έχουν υποστηρίξει ότι διαθέτουν στοιχεία συνωμοσίας γύρω από το Περλ Χάρμπορ. Ενας ναύτης, με το ψευδώνυμο «Seaman Z» υποστήριξε ότι είχε ανιχνεύσει σήματα Ιαπώνων καθώς προσέγγιζαν, αλλά ο ισχυρισμός αποκρούστηκε γιατί οι ασιάτες επιδρομείς επιχειρούσαν να διατηρήσουν μυστική την επιχείρησή τους.

Με παρόμοιο τρόπο ορισμένοι κρυπτολόγοι εστιάζουν στο σήμα του «Κώδικα των Ανέμων», διατεινόμενοι ότι αυτό το φαινομενικά μετεωρολογικό δελτίο των Ιαπώνων λειτούργησε στην πραγματικότητα ως σινιάλο για την επίθεση στο Περλ Χάρμπορ, θεωρία που παραμένει ωστόσο μετέωρη μέχρι σήμερα.

Είναι σχεδόν προφανές ότι τόσο οι βρετανικές όσο και οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών ήταν απασχολημένες με άλλα ζητήματα τη συγκεκριμένη περίοδο – ειδικότερα οι Βρετανοί βρίσκονταν σε οριακό σημείο της σύγκρουσής τους με τους Γερμανούς. Με πρόχειρους χειρισμούς στις τηλεπικοινωνίες τους, οδηγήθηκαν μοιραία σε λανθασμένη εκτίμηση της σημασίας όσων συνέβαιναν στον Ειρηνικό, και δεν έδωσαν την απαιτούμενη προσοχή στην ιαπωνική απειλή.

Σε κάθε περίπτωση, παραμένει δύσκολο να δεχθεί κανείς ότι μια τόσο καταστρεπτική επίθεση στη λεγόμενη «αρμάδα των θωρηκτών» του Περλ Χάρμπορ θα μπορούσε να αποτελεί συνέπεια απλής ανικανότητας. Ομως, όσο κι αν φαίνεται απίθανο, μάλλον κάπου εκεί βρίσκεται η πραγματικότητα.

(Πηγή: Θεωρίες Συνωμοσίας, Charlotte Greig, Εκδ. Πεδίον)