Συχνά στη Δύση, τείνουμε να αποκαλούμε μια ευτραφη φιγούρα που βλέπουμε σε κινέζικα αγάλματα ως Βούδα. Συχνά γνωστός και ως “fat Buddha”, ο ευτραφής και γελαστός αυτός κύριος που ονομάζεται Μπουντάι δε μοιάζει σε τίποτα με τα αγαλματα του Βούδα που βρίσκουμε στην Ινδία. Γιατί; γιατί απλούστατα ο Σινταρτα Γκαουταμα (Βούδας) και ο Μπουντάι είναι δύο διαφορετικά πρόσωπα.

Ο ένας ήταν Ινδός (και Ινδουιστης αρχικά) πρίγκιπας που έζησε μια ασκητική ζωή εγκαταλειποντας τα εγκόσμια. Ήταν ο Σινταρτα Γκαουταμα γνωστός και ως Βούδας (ένας από τους πολλούς Βουδες στο Βουδισμο, αλλά ο μοναδικός τεκμηριωμένος ιστορικά). Ο Σινταρτα ήταν αυτός που ίδρυσε την παράδοση του Βουδισμού. Εζησε κατά την επικρατεστερη άποψη μεταξύ 563 και 483 π. Χ.

buddha

Ο δεύτερος, ο Μπουντάι, ήταν ένας θρυλικός (ήμι-ιστορικός) Κινέζος Βουδιστης μοναχός που έζησε μεταξύ 11ου και 12ου αιώνα μ. Χ. Μερικές φορές τιμάται ως “Μετρεγια Βούδας” στο Βουδισμο Τσαν (κάποιου είδους Μεσσιανικης εντός εισαγωγικών φιγούρας). Από τον Κινέζικο Βουδισμο πέρασε επίσης στον Ιαπωνικό Βουδισμο. Ο Μπουντάι είχε πολλά χαρακτηριστικά που τον διαφοροποιουσαν από τους άλλους Βουδιστές δασκάλους. Η σωματική του διάπλαση που δεν παραπέμπει σε ασκητική ζωή, η εκκεντρικοτητα του, το χιούμορ του, το μόνιμο του χαμόγελο είναι μερικά από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του. Φημίζονταν ακόμα για τη φιλοξενία του, την καλή του καρδιά, τη γενναιοδωρία του και τη φιλευσπλαχνη προσωπικότητα του. Ήταν ένας “ζεστός” άνθρωπος θα λέγαμε σήμερα. Στην Κίνα έμεινε γνωστός και ως “Γελαστος Βούδας”, ενώ στη Δύση και ως “Χοντρός Βούδας”. Πολλοί θεωρούν πως δεν ήταν όντως ιστορικό πρόσωπο, ενώ άλλοι ότι ήταν κάποιο πνεύμα ενσαρκωμενο. Η σύγχυση με τον Βούδα ίσως οφείλεται και στην ομοιότητα των δύο λεξεων.

fat-buddha