Μία σχετική προσωπική μου Ανάμνηση, που έχει παραμείνει ζωντανή τόσα χρόνια:

Η Μητέρα μου, Διονυσία (Νιόνια) Μπιζάνου ήταν από το 1939 Διευθύνουσα του Υγειονομικού Κέντρου Χαλανδρίου και Προϊσταμένη εις το Πολυιατρείο, επικεφαλής του τότε έντονου Αντιφυματικού Αγώνα. Και τούτο ήταν αναγκαίο διότι το κλίμα της πριοχής Πεντέλης, Μελισσίων, Βριλισσίων και Αγ.Παρασκευής,
με κέντρο το Χαλάνδρι, θεωρείτο ιδανικό για την νοσηλεία και ανάνηψη των Φυματικών, με αποτέλεσμα μεγάλος αριθμός ασθενών να κατοικούν ως μισθωτές ή φιλοξενούμενοι.

Αυτό όμως δημιουργούσε την αναγκαιότητα της στενής υγειονομικής παρακολουθήσεως αυτών, τόσον εις το Ιατρείο, όσον και κατ΄οίκον από Υγειονομικούς Επόπτες και Επισκέπτριες Αδελφές ώστε και οι ασθενείς να διαβιούν σωστά, αλλά και να αποφεύγεται ο κίνδυνος μεταδόσεως της νόσου.

Η νόσος αυτή, την εποχή εκείνη ήταν φρικτή. Μια αρρώστια που για αιώνες είχε κάνει θραύση παντού, ακόμα και στην πατρίδα μας, τόσο πολύ μάλιστα, που έχει περάσει και στη λαϊκή παράδοση: το «χτικιό», και ο προσβεβλημένος από φυματίωση, ο «χτικιάρης», ο φθισικός , έχουν παρουσιαστεί στη μεγάλη οθόνη, στη λογοτεχνία, αλλά και στο λαϊκό και ρεμπέτικο τραγούδι: «Μάνα μου είμαι φθισικός/έχω μεγάλη φθίση/φύλα τον άλλο μου ἀδερφό/ μάνα να μην κολλήσει.», ήταν ο τίτλος του τραγουδιού του Γιώργου Κατσαρού-δεν θα σας κλαταθλίψω με περαιτπερω περιγραφές- και η Μητέρα μου αισθανόταν απελπισία, ιδίως όταν είχαν προσβληθεί μικρά παιδιά. Επέστρεφε λοιπόν σπίτι κάθε απόγευμα από το Ιατρείο καταθλιμένη. Ένα απόγευμα όμως του 1948 ή 1949 (εάν θυμούμαι τη χρονολογία) γύρισε θριαμβευτικά, γελώντας και ταυτοχρόνως κλαίγοντας από χαρά και φωνάζοντας ήδη από την πόρτα του κήπου:

“Βρέθηκε, βρέθηκε το φάρμακο για την καταραμένη την Φθίση…θα σωθούν οι φυματικοί… Βρέθηκε…”

Ήταν τότε που ανακοινώθηκε από τον Κων. Χωρέμη ότι η Στρεπτομυκίνη καταπολεμούσε  αποτελεσματικά τη Φυματίωση και θα άρχιζαν να την χορηγούν στους ασθενείς σε ενέσιμη μορφή.

ΔΕΝ ΤΟ ΞΕΧΑΣΑ–ΔΕΝ ΘΑ ΤΟ ΞΕΧΑΣΩ –ΚΑΙ ΕΥΧΟΜΑΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ΝΑ ΕΧΕΙ ΣΥΜΒΕΙ ΜΕ ΤΟΝ ΕΠΑΡΑΤΟ ΚΑΡΚΙΝΟ.

 

Κώστας Μπιζάνος