Ο θρυλικός σκωτσέζος ήρωας Γουίλιαμ Γουάλας, το επαναστατικό αγκάθι στο πλευρό του Εδουάρδου Α΄ της Αγγλίας, ήταν ένας άνθρωπος με σκοτεινή καταγωγή…

Οταν σκέφτεστε τον σκωτσέζο ήρωα Γουίλιαμ Γουάλας, θα σας συγχωρούσαμε αν πρώτα φανταζόσασταν τον ηθοποιό Μελ Γκίμπσον καλυμμένο με μπλε μπογιά και να φωνάζει «Ελευθερία!». Οσο κι αν αγαπήθηκε η ταινία «Braveheart» του 1995, δεν προδίδει πολλά για την αληθινή ιστορία του σκωτσέζου επαναστάτη.

Η εκτέλεση του Γουάλας στις 23 Αυγούστου 1305 είναι από τις πιο φρικιαστικές. Κρίθηκε ένοχος για προδοσία και οδηγήθηκε στον Πύργο του Λονδίνου, όπου τον έγδυσαν, τον έδεσαν σε ένα εμπόδιο και τον έσυραν άλογα στους δρόμους. Στη συνέχεια τον κρέμασαν, τον τεμάχισαν, ενώ τα έντερά του κάηκαν μπροστά του!!!

Πριν από αυτόν τον φρικτό θάνατο προηγήθηκαν χρόνια ηγεσίας της πρώτης οργανωμένης αντίστασης κατά της αγγλικής κυριαρχίας στη Σκωτία. Στις αρχές του 13ου αιώνα, η Σκωτία ήταν μια ειρηνική χώρα υπό την κυριαρχία του Αλεξάνδρου Γ’. Μετά τον θάνατό του το 1286, το στέμμα πέρασε στη Μαργαρίτα, την υπηρέτρια της Νορβηγίας, μια τρίχρονη. Ο αιφνίδιος θάνατός της το 1290 βύθισε τη χώρα σε αναταραχή. Για να αποφευχθεί ένας εμφύλιος πόλεμος, ζητήθηκε από τον Εδουάρδο Α΄ της Αγγλίας να διαιτητεύσει μεταξύ των σκωτσέζων ευγενών που διαγωνίζονταν για τον θρόνο, πράγμα που έκανε – αλλά στη συνέχεια άρχισε να υπονομεύει την εξουσία του επιλεγμένου μονάρχη, του John Balliol. Το 1296, ο βασιλιάς της Αγγλίας εισέβαλε στη Σκωτία.

Ο Γουίλιαμ Γουάλας είναι ένας άνθρωπος με θολή καταγωγή, αλλά μέχρι εκείνη τη στιγμή είχε πιθανώς στρατιωτική εμπειρία, πιθανώς στην εκστρατεία του Εδουάρδου στην Ουαλία. Η πρώτη τεκμηριωμένη πράξη προκλητικότητάς του ήταν η δολοφονία ενός σερίφη τον Μάιο του 1297- ένα ποίημα του 15ου αιώνα αμφιβόλου αληθοφάνειας υποστηρίζει ότι η δολοφονία της συζύγου τού Γουάλας ήταν ο καταλύτης για αυτό. Στη συνέχεια, ενώθηκε με άλλους στρατιωτικούς ηγέτες σε αψιμαχίες εναντίον αγγλικών δυνάμεων και τον Σεπτέμβριο κέρδισε μια μάχη στη γέφυρα του Στίρλινγκ, παρά το γεγονός ότι ήταν πολύ λιγότεροι. Αποδεδειγμένος πλέον ως ικανός στρατιωτικός ηγέτης, ο Γουάλας διορίστηκε στη συνέχεια Φύλακας της Σκωτίας, ο de facto αρχηγός του κράτους- ο Μπάλιολ είχε αναγκαστεί να παραιτηθεί το 1296.

Ο Γουάλας θα πολεμήσει ξανά τον στρατό του Εδουάρδου Α΄ στο Φόλκερκ – μια καταστροφική ήττα που τον οδήγησε στην παραίτηση από τη θέση του Φύλακα. Οι κινήσεις του μετά από αυτό είναι ασαφείς, αλλά πιστεύεται ότι ταξίδεψε στην ήπειρο για να αναζητήσει υποστήριξη για τον σκωτσέζικο αγώνα. Το 1303, πολλοί από τους συμπατριώτες του υπέκυψαν στον Εδουάρδο ως επικυρίαρχό τους, αλλά ο Γουάλας αρνήθηκε να το κάνει.

Στις 5 Αυγούστου 1305, ένας σκωτσέζος ιππότης πιστός στον Εδουάρδο, ο John de Menteith, παρέδωσε τον Wallace σε στρατιώτες στο Robroyston. Δικάστηκε για προδοσία χωρίς ενόρκους, δικηγόρους ή την ευκαιρία να υπερασπιστεί τον εαυτό του και κρίθηκε ένοχος. Ο ίδιος αρνήθηκε τις κατηγορίες, λέγοντας: «Δεν θα μπορούσα να είμαι προδότης του Εδουάρδου, διότι δεν ήμουν ποτέ υπήκοός του». Μετά την εκτέλεσή του, το κεφάλι του τοποθετήθηκε σε ένα καρφί στη γέφυρα του Λονδίνου, ενώ τα μέλη του εκτέθηκαν σε όλη τη χώρα.

Η ζωή του έχει έκτοτε ρομαντικοποιηθεί στη λογοτεχνία καθώς και στην κινηματογραφική οθόνη. Σήμερα, θεωρείται ως το πραγματικό πνεύμα της σκωτσέζικης ανεξαρτησίας.

Ο Γουίλιαμ Γουάλας ονομαζόταν πραγματικά «Braveheart»;

Η ταινία του Μελ Γκίμπσον «Braveheart» πετσοκόβει την ιστορική ακρίβεια, όπως έκαναν οι Αγγλοι στον Γουίλιαμ Γουάλας όταν τον έπιασαν. Ακόμη και ο τίτλος είναι λάθος: ο πραγματικός «Braveheart» δεν ήταν ο Γουάλας, αλλά ο Ρόμπερτ Μπρους.

Σύμφωνα με τον θρύλο, η τελευταία επιθυμία του βασιλιά της Σκωτίας πριν από τον θάνατό του το 1329 ήταν να του αφαιρέσουν την καρδιά και να την πάνε σε σταυροφορία. Το έκανε το πιστό δεξί του χέρι, ο σερ Τζέιμς Ντάγκλας, ο οποίος τη φορούσε σε ένα ασημένιο φέρετρο γύρω από το λαιμό του. Δεν έφτασε ποτέ στους Αγίους Τόπους, αλλά πέθανε πολεμώντας τους Μαυριτανούς στην Ισπανία. Πριν από την καταδικασμένη τελική του στάση, υποτίθεται ότι πέταξε το φέρετρο προς τον εχθρό και φώναξε: «Οδηγήστε με γενναία καρδιά».