Υλικά (για 4 άτομα)

  • ½ kg πένες
  • 1 χταπόδι 1,5 με 2kg
  • 1/4 κούπας ξύδι balsamico
  • 1/4 κούπας λάδι
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 μεγάλες τομάτες ψιλοκομμένες
  • 500gr χυμός τομάτας
  • 2 κουταλιές ντομάτα πελτέ
  • 2 κουταλιές κέτσαπ
  • 1/2 κούπα λευκό ξηρό κρασί
  • 2 κουταλιές σάλτσα τσίλι ή 1 κουταλάκι πιπέρι καγιέν
  • 4-5 κόκκους μπαχάρι
  • 1-2 φύλλα δάφνης
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Βράστε το χταπόδι, αφού το έχετε χτυπήσει καλά ή αφήσει στην κατάψυξη, σε αλατισμένο νερό με το ξύδι και τα φύλλα δάφνης, σε χαμηλή φωτιά ώσπου να μαλακώσουν για περίπου μιάμιση ώρα. Στραγγίστε το και κόψτε το σε κομμάτια. Κρατήστε μία κούπα από το ζουμί. Σε μια κατσαρόλα, ζεστάνετε το λάδι και σωτάρετε το κρεμμύδι. Προσθέστε όλα τα υπόλοιπα υλικά, το ζουμί που κρατήσατε, αλάτι, πιπέρι, σκεπάστε και σιγοβράστε τη σάλτσα για περίπου 20’.

Προσθέστε το χταπόδι κι αφήστε το να βράσει με τη σάλτσα άλλη μισή ώρα. Στο μεταξύ, βράστε τις πέννες σε 5lt αλατισμένο νερό με 2 κουταλιές λάδι.

Στραγγίστε τις κι αδειάστε τις σε ζεστή πιατέλα. Περιχύστε με τη σάλτσα και το χταπόδι και σερβίρετε αμέσως.