Συντριβή UFO, εξωγήινες αυτοψίες και κυβερνητικές συγκαλύψεις — ξεμπλέκοντας τον θρύλο που περιβάλλει τη βάση αεροπορίας Wright-Patterson του Οχάιο.

Ως το σπίτι του «Εγχειρήματος Μπλε Βιβλίου», σημείο μηδέν για την έρευνα της κυβέρνησης για UFOs από το 1951 έως το 1969, το Wright Field (τώρα Wright-Patterson Air Force Base) έξω από το Ντέιτον, Οχάιο, κατατάσσεται εκεί δίπλα στην περιοχή 51 ως θέμα διαρκούς ανάλυσης.

Πολλές από τις φήμες σχετικά με το Wright-Patt, όπως έγινε γνωστό για σύντομο χρονικό διάστημα, περιλαμβάνουν αυτό που θα μπορούσε να έχει συμβεί μέσα σε ένα συγκεκριμένο κτήριο, γνωστό ως Hangar 18. Οι λάτρεις των UFO πιστεύουν ότι η κυβέρνηση έκρυψε φυσικά στοιχεία από τις έρευνές τους – συμπεριλαμβανομένων των συντριμμιών δίσκων, των εξωγήινων σορών και ακόμη και αιχμαλωτισμένους εξωγήινους – σε αυτή τη μυστηριώδη αποθήκη, ειδικά μέσα σε μια σφραγισμένη, εξαιρετικά φυλασσόμενη τοποθεσία που ονομάστηκε «το Μπλε Δωμάτιο».

Ο θρύλος του Hangar 18 επιστρέφει στην υποτιθέμενη συντριβή ενός UFO στην έρημο κοντά στο Roswell, Νέο Μεξικό, τον Ιούλιο του 1947. Σύμφωνα με δελτίο Τύπου που εκδόθηκε τότε από το Roswell Army Air Field (RAAF), το προσωπικό τους επιθεώρησε τον “Ιπτάμενο δίσκο” και τον έστειλε στην “ανώτερη έδρα”. Ενα επόμενο δελτίο Τύπου από μια βάση της Πολεμικής Αεροπορίας στο Φορτ Γουόρθ του Τέξας (υποτίθεται ότι ήταν η προαναφερθείσα έδρα) ισχυρίστηκε ότι ο δίσκος ήταν μπαλόνι καιρού – ισχυρισμός που η Πολεμική Αεροπορία αναγνώρισε πως ήταν αναληθής το 1994, παραδεχόμενη ότι είχε δοκιμάσει μια συσκευή παρακολούθησης που είχε σχεδιαστεί να πετάξει πάνω από πυρηνικούς ερευνητικούς χώρους στη Σοβιετική Ενωση.

Αλλά εκτός από το Fort Worth, πολλοί ερευνητές των UFO πιστεύουν ότι ορισμένα από τα υλικά από το Roswell μεταφέρθηκαν επίσης στο Wright Field μετά το δυστύχημα και αποθηκεύτηκαν στο υπόστεγο 18, βάσει μη τεκμηριωμένων αναφορών από πρώην στρατιωτικούς πιλότους. Ενας, ο Ολιβερ Χέντερσον, σύμφωνα με πληροφορίες, είπε στη σύζυγό του ότι πέταξε ένα αεροπλάνο φορτωμένο με συντρίμμια, μαζί με αρκετά μικρά ξένα σώματα, από το Ρόσγουελ στο Ράιτ Φιλντ. Σύμφωνα με τα παιδιά ενός άλλου πιλότου, του Marion “Black Mac” Magruder, ο πατέρας τους ισχυρίστηκε ότι είδε έναν ζωντανό εξωγήινο στο Wright Field το 1947 και τους είπε «ήταν ντροπιαστικό που ο στρατός κατέστρεψε αυτό το πλάσμα διεξάγοντας δοκιμές πάνω του».

Ο γερουσιαστής Barry Goldwater της Αριζόνα, ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος για πρόεδρος το 1964, ήταν εντυπωσιασμένος από τα UFO και το Hangar 18. Ο Goldwater είπε δημοσίως ότι προσπάθησε να αποκτήσει πρόσβαση στο «Μπλε Δωμάτιο» στις αρχές της δεκαετίας του ’60, αλλά του είχε αρνηθεί την πρόσβαση ένας στρατηγός, ο Curtis LeMay.

Βάση Πολεμικής Αεροπορίας Wright-Patterson στο Οχάιο, περίπου το 2000.

Ακόμα και μετά την ολοκλήρωση του «Εγχειρήματος Μπλε Βιβλίο» το 1969, οι φήμες συνέχισαν να περιστρέφονται γύρω από το Wright-Patt. Το 1974, ένας ερευνητής UFO από τη Φλόριντα με το όνομα Robert Spencer Carr ισχυρίστηκε δημοσίως ότι η Πολεμική Αεροπορία έκρυβε «δύο δίσκους άγνωστης προέλευσης» μέσα στο υπόστεγο 18 του Wright-Patterson, σύμφωνα με έκθεση του Tampa Tribune. Ο Καρρ ισχυρίστηκε ότι είχε στρατιωτική πηγή υψηλού επιπέδου, ο οποίος είδε τα πτώματα 12 εξωγήινων όντων, ενώ εκτελούνταν νεκροψίες. Αν και οι ισχυρισμοί του Carr ήταν αμφίβολοι, η εκτεταμένη κάλυψη των μέσων ενημέρωσης για αυτά, καθώς και η κυκλοφορία της ταινίας Hangar 18 του 1980, βοήθησαν στην ενίσχυση του θρύλου του Wright-Patt ως εστία των δραστηριοτήτων της κυβέρνησης που σχετίζονται με τα UFO. Από την πλευρά της, η Πολεμική Αεροπορία αρνήθηκε κατηγορηματικά τις φήμες και υποστηρίζει ότι δεν υπήρξε ποτέ ένα υπόστεγο 18 οπουδήποτε στο Wright-Patt, αν και υπάρχει ένα κτήριο 18.

«Περιοδικά, αναφέρεται λανθασμένα ότι οι σοροί εξωγήινων επισκεπτών αποθηκεύονται ή έχουν αποθηκευτεί στη Βάση Πολεμικής Αεροπορίας Wright-Patterson», δήλωσε η Πολεμική Αεροπορία σε επίσημη δήλωση που εκδόθηκε τον Ιανουάριο του 1985. «Δεν υπάρχουν τώρα, ούτε υπήρχαν ποτέ τυχόν εξωγήινοι επισκέπτες ή εξοπλισμός στη Βάση Πολεμικής Αεροπορίας Wright-Patterson».