Μάνος Κρανίδης
Πολιτικός Μηχανικός ΕΜΠ, MSc, CEO «KRAMA PROPERTY”,
Γραμματέας Ενημέρωσης ΔΣ ΠΟΜΙΔΑ, Πρόεδρος–ΕΝΙΒΟΠΑ

Την κρίσιμη περίοδο της επιδημίας, εκτός της πρώτιστης υγειονομικής κρίσης, ήταν και είναι αναγκαία η οικονομική στήριξη πολλών τομέων της οικονομίας… Για τους 6 εκατ. ιδιοκτήτες το μόνο που δόθηκε σε αυτή τη σωστή «βροχή» οικονομικής στήριξης είναι στην ουσία η νομοθετημένη επιστροφή του 30% της υποχρεωτικής μείωσης κατά 40% των μισθωμάτων κλειστών και πληττόμενων επιχειρήσεων, επαγγελματιών και εργαζομένων. Μια επιστροφή όμως που δεν έχει υλοποιηθεί ακόμη ούτε για τα μισθώματα του Μαρτίου ή Απριλίου! Αλλωστε περίπου 1,5εκ μισθώνουν τα ακίνητα τους ενώ χιλιάδες μικρομεσαίοι ζουν από αυτά τα μισθώματα αλλά για όλους τους ιδιοκτήτες αφού η μεγάλη ύφεση λόγω κορωνοϊού θα οδηγήσει σε πτώση των αξιών των ακινήτων οριζόντια. Ηδη, ακόμη και διαχρονικά την τελευταία δεκαετία οι εκατ. ιδιοκτήτες υπερφορολογήθηκαν και υπερφορολογούνται. Γι’ αυτό άμεσα η κυβέρνηση πρέπει να υλοποιήσει ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο στήριξης των ιδιοκτητών γενικά και ειδικά αυτών που επλήγησαν, ενδεικτικά εφικτά μέτρα είναι:

  1. Εκπτωση ΕΝΦΙΑ κατά 15% με εμπρόθεσμη εξόφλησή του.
  2. Αμεση ενεργοποίηση των νομοθετημένων συμψηφισμών από μειωμένα μισθώματα με υπόλοιπο ΕΝΦΙΑ, φόρο εισοδήματος κ.λπ.
  3. Μείωση των συντελεστών της κλίμακας μισθωμάτων για το 2021, ειδικά με τη μείωση του συντελεστή της 2ης κλίμακας άνω των 12.000€ μισθώματα και της 3η κλίμακας- σήμερα είναι 35% και 45% αντίστοιχα- κατά 5 μονάδες έκαστος.
  4. Συμψηφισμός συνόλου δαπανών ανακαίνισης κατά 40% για την αναβάθμιση όλων των ακινήτων παλαιότητας κατοικιών, καταστημάτων, γραφείων κ.λπ.
  5. Αμεσες ενέργειες σταθερής μείωσης κόστους ηλεκτρισμού, πετρελαίου και αερίου με χρήση προγράμματος επιδότησης εγκαταστάσεων.
  6. Επιδότηση ενοικίου συγκεκριμένων ομάδων με παραγωγική σημασία και με συγκεκριμένα κριτήρια.

Ομως, τα απλά αποσπασματικά μέτρα ανακούφισης για τους εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων, τη ραχοκόκκαλα της σύγχρονης μεσαίας τάξης, δεν επαρκούν. Η κυβέρνηση που το 2019 σωστά έφερε την άμεση μείωση του ΈΝΦΙΑ κατά 20% γνωρίζει καλά ότι μια κινητήρια δύναμη της πραγματικής οικονομίας είναι η ιδιοκτησία ακίνητης περιουσίας και η αγορά ακινήτων και κατασκευών ευρύτερα, το διαχρονικό όνειρο. Γι’ αυτό ακόμη η Ελλάδα διαθέτει το μεγαλύτερο ποσοστό ιδιοκατοίκησης στο κόσμο, της τάξης του 70% και για αυτό ένα μεγάλο μέρος της ανάπτυξης και της ρευστότητας ανέκαθεν στηρίζεται στο πλαίσιο που διέπει την ακίνητη περιουσία, την υποδομή της ζωής, της οικονομίας και της κοινωνίας. Γι’ αυτό απαιτείται ένα μελετημένο ολοκληρωμένο πακέτο στήριξης και όχι αποσπασματικά ελλιπή μέτρα. Είναι κοινή λογική.